NejRecept.cz Dezerty Štrůdly a záviny Oukotě / staročeský závin
Oukotě / staročeský závin
Recept Oukotě / staročeský závin
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
Dvě v troubě Dvě v troubě    ·   21.9.2017

Oukotě / staročeský závin

Oukotě se sice pečou skoro hodinu, ale na přípravu jsou rychlé a jednoduché. U těsta je důležité při vyvalování, abyste neměli příliš tenké těsto, protože potom praská. Já sama jsem ubrala i na povidlové náplni. Té mělo být asi 400 g. Já měla povidla ve sklenici o obsahu 230 g a stačilo to. V receptu si všimněte, že jsem použila celozrnnou mouku. Kdo by jí nechtěl kupovat, tak jí samozřejmě může nahradit hladkou moukou. Autor: Dvě v troubě

Suroviny

Těsto:

200 g
hladké mouky
100 g
celozrnné mouky
60 g
cukr moučka
2 ks
vejce
50 g
změklého másla
1 lžíce
medu
1/2 lžičky
jedlé sody
1 lžička
perníkového kočření
špetka
soli

Náplň:

200-250 g
švestkových povidel, které můžete ochutit rumem
100 g
mletých ořechů (já požila vlašáky) + mleté na posypání povrchu nebo půlky na ozdobu
mléko na potření
Postup receptu
Vytisknout
  1. Ze všech surovin vypracujte hladké těsto, které zabalte do fólie a dejte na 20 minut do lednice. Poté těsto rozválejte na obdélník, ale dejte pozor, aby nebylo příliš tenké, jinak při pečení popraská
  2. Těsto potřete povidly a posypte mletými ořechy. Stočte jako závin a dejte na plech s pečícím papírem. Povrch potřete mlékem. Pokud máte celé ořechy, můžete jimi ozdobit povrch závinu nebo použijte mleté ořechy.
  3. Vložte do trouby předehřáté na 150°C a pečte asi 50 minut dozlatova. Po vychladnutí můžete závin pocukrovat moučkovým cukrem.
  4. V receptu si všimněte, že jsem použila celozrnnou mouku. Kdo by jí nechtěl kupovat, tak jí samozřejmě může nahradit hladkou moukou.

Zdroj: Dvě v troubě

Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář