Perfektní snídaně nebo svačina - měkkoučké dvoubarevné rohlíky (croissanty) z kynutého těsta

Výborný recept na domácí kynuté pečivo, které zvládnou připravit i začátečníci. Kynuté těsto, jak se říká, je jen pro zkušené pekařky, ale tento recept je právě opakem. Je zcela jednoduché a určitě se podaří i těm, kteří zkušenosti s kynutým těstem nemají. Určitě vyzkoušejte. S máslem a medem na snídani je to neskutečná dobrota. Autor: Triniti

Přidal:, 26.6.2017
Kategorie: Pečivo
Perfektní snídaně nebo svačina - měkkoučké dvoubarevné rohlíky (croissanty) z kynutého těsta

Suroviny

700 ghladká mouka
300 mlvlažné mléko
1 kostkadroždí
200 mlrostlinný olej
7 PLkr. cukr
1 lžičkasůl
50 gkakao
vajíčko na potření

Postup přípravy

  1. Trochu vlažného mléka oddělíme do sklenice, přidáme lžičku cukru a rozdrtíme droždí. Promícháme a necháme vzejít kvásek.
  2. Ve velké míse smícháme prosátou mouku, zbylý cukr, sůl, rostlinný olej, zbylé vlažné mléko, přidáme i kvásek a zpracujeme hladké těsto, které rozdělíme na polovinu. Do jedné poloviny přidáme kakao a ještě jednou zpracujeme.
  3. Takto zpracované těsta zakryjeme bavlněnou utěrkou a necháme kynout na teplém místě cca 1 hodinu.
  4. Po vykynutí těsto rozdelíma ně menší kuličky. Snažíme se i bílé i tmavé těsto rozdělit na stejné kousky.
  5. Každý kousek, i bílé i tmavé těsto rozválíme na tenký kruh. Na bílý kruh položíme tmavý kruh a takto na sobě položené dva kousky těsta překrojíme na trojúhelníky. Stočíme do tvaru croissantu a přendáme na papírem vyložený plech na pečení. Můžete je také naplnit, je to na vás (nutella, marmeláda, ...)
  6. Croissanty pečeme v předem vyhřáté troubě při teplotě 200 stupňů. Nezapomeňte je před pečením potřít rozšlehaným vejcem, aby měli krásný zlatý nádech. Pečeme dozlatova.