NejRecept.cz Dezerty Nejlepší dezerty Perník Perníkový řez s marcipánem a džemem
Perníkový řez s marcipánem a džemem
Recept Perníkový řez s marcipánem a džemem
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
matkaaa14    ·   17.10.2021

Perníkový řez s marcipánem a džemem

Zralý koláč ve stylu perníku. Děláme je předem (1-4 týdny předem), aby dozráli a změkli. Mohou být skladovány několik týdnů (celé nebo již nařezané).

30 min
Čas přípravy
40 min
Čas vaření
Sdílet na Facebooku
Suroviny

Těsto

500 g
hladká mouka
1 lžička
soda bikarbona
1 lžička
prášek do pečiva
1/2 šálku
najemno nasekané ořechy
100 g
máslo
1 šálek
krystalový cukr
1/2 šálku
med
2 lžíce
perníkové koření
1
vejce

Marcipánová vrstva

200 g
marcipan
50 g
hladá mouka
1
vejce
1 lžíce
likér Amaretto nebo citrónové šťávy

Povidlová vrtsva

280 g
povidla
1/2 šálku
moučkový cukr
2 lžíce
likéru Amaretto nebo citrónové šťávy
Postup receptu
Vytisknout
  1. Mouku smícháme se sodou bikarbonou, práškem do pečiva a nadrobno nakrájenými ořechy.
    Máslo, cukr, med a perníkové koření dáme do velkého hrnce. Za stálého míchání zahříváme, dokud se suroviny nerozpustí a nejsou horké. Za stálého míchání postupně přidáváme mouku, dokud se ingredience nespojí. Odstavíme z tepla a ochladíme (asi 5 minut).
  2. Předehřejeme troubu na 175 stupňů. Do těsta zapracujeme vejce. Položíme na desku posypanou moukou. Rozdělíme na dvě stejné části, z nichž každou vyválíme na koláč o rozměrech o něco větších než 20 x 30 cm.
    Připravíme si marcipánovou vrtsvu. Marcipánovou hmotu nakrájíme na kousky a rozmixujeme na pastu, přidáme vajíčko a likér nebo citrónovou šťávu.
  3. Jeden plát z perníkového těsta položíme na pečící papír. Marcipánovou hmotu rozetřeme na těsto, přičemž necháme volné okraje, aby se těsto slepilo.
  4. Potom dáme džem a přikryjeme druhým koláčem. Okraje těsta opatrně přilepíme k sobě a celé to dáme na pekáč asi 20 x 30 cm nebo je dáme na jiný, větší plech.
  5. Vložíme do trouby a pečeme asi 30 minut. Vyjmeme z trouby a vychladíme (těsto po upečení ztuhne, časem dozraje a změkne). Skladujeme přikryté, nebo dáme do nádoby a odložíme na několik dní či týdnů.
  6. Před podáváním nebo několik dní předtím polijeme polevou (moučkový cukr s likérem nebo citrónovou šťávou), nebo posypeme moučkovým cukrem. Nakrájíme na malé čtverečky a skladujeme v uzavřené nádobě.
Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář