Pikantní vepřový bůček pečený na bramborách

Zaujal mě netradiční postup přípravy, takže to pro mě byla výzva, které nešlo odolat... Jídlo nejen pro chlapy, ale i pro nás ženy. Ano, i my máme rádi bůček, i my můžeme mastné a umíme ho připravit na milion chutných způsobů. Určitě zkuste tento, já ho určitě nedělala naposled. Autor: Danka

Přidal:, 17.4.2018
Kategorie: Hlavní jídla
Pikantní vepřový bůček pečený na bramborách

Suroviny

Maso:
cca 1,5 kgvepřového boku s kostí (bez kůže)
dle chutisůl, mletý pepř
sušený rozmarýn
sušený tymián
olej
Brambory:
cca 1,5 kgbrambor
1 ksvelká cibule (na půlkolečka)
4 stroužkyčesneku (na plátky)
0,5 lvroucí vody
1 kostkaslepičího bujónu
dle chutisůl, mletý pepř
4 ksbobkové listy
sušený rozmarýn
sušený tymián
Pikantní směs na potírání masa:
1 lžícemedu
1 lžícesojové omáčky
1 lžíceplnotučné hořčice
dle chutimleté chilli

Postup přípravy

  1. Maso jsem pro snadnější manipulaci rozdělila na dva kusy, svrchu (ze strany pod kůží) nařezala do šachovnice, poté ze všech stran prosolila, opepřila, posypala bylinkami, zakápla olejem a vše důkladně vetřela do masa.
  2. Nechala jsem zakryté v míse do druhého dne v lednici proležet.
     
  3. Brambory oloupat, omýt a nakrájet na asi půlcentimetrové plátky. Ty vyskládat do pekáče, poklást cibulí a česnekem, osolit, opepřit, posypat bylinkami a zalít slepičím vývarem. 
  4. Pekáč s bramborami uložit do trouby na spodní příčku a nad něj na rošt položit maso, aby šťáva z masa kapala na brambory.
  5. Péct pozvolna asi na 170 stupňů cca 2 hodiny. Pak maso potřít pikantní směsí a dopéct pěkně kůrčičku.