Plněné kapustové listy masem a kroupami FOTOPOSTUP

Fantastické jídlo, které je sice pracné, ale ta námaha určitě stojí za vyzkoušení. Někdy, ještě za dob mé babičky se plnili i hroznové listy nebo zelné listy mletým masem a uvařenou rýží a pokud nebylo rýže, tak se zaměnila za kroupy, které dodnes zůstaly v mém jídelníčku a ráda z nich připravuji různá jídla. Toto jídlo mi připomíná mé dětství. Chuťově fantastické, vždyť tam jdou samé dobré suroviny. Autor: Izabela

Přidal:Izabella929@azet.sk, 6.4.2017
Kategorie: Hlavní jídla
Plněné kapustové listy masem a kroupami FOTOPOSTUP

Suroviny

1 hlávkakapusty
500 ghovězí maso domácí
100 gklobása uzená domácí
100 gslanina uzená domácí přerostlá
100 gslanina uzená obyčejná
2 kscibule
350 mlrajčatová šťáva domácí
200 gječné kroupy č.8
špetkapepř, sůl
špetkačervená mletá paprika
hrstpetrželka

Postup přípravy

  1. V první řadě jsem si připravila kapustové listy. Kapustu jsem umyla, listy jsem oddělila a vložila jsem je do osolené vařící vody a přidala jsem na špic nože jedlou sodu, aby listy zůstaly pěkně zelené. Poloměkké listy jsem vybrala z vody, odřízla jsem tlusté a tvrdé části, aby se dalo do nich snadněji balit. Zbytek kapustové hlávky jsem nakrájela na malé kousky. Připravila jsem si základ pro náplně. Do hrnce jsem dala nakrájené slaniny. Přidala jsem nakrájenou cibuli, klobásu a spolu podusila. K tomuto základu jsem přidala nakrájenou kapustu, přidala jsem sůl, pepř a dusila do poloměkka. Pak jsem přidala rajčatovou šťávu a opět povařila. Tento připravený základ jsem odložila, dokud jsem si připravila nádivky.
  2. Hovězí maso jsem zomlela na mlýnku. Slaniny jsem dala na pánev, když pustili tuk, přidala jsem cibuli. Když bylo vše opečené, přidala jsem mleté maso, sůl, pepř a dusila jsem za stálého míchání 15 min. Maso jsem dusila, protože potřebuje delší dobu vaření než vepřové a kapustové listy by se rozvařili. Jsou mnohem jemnější, než zelné. Maso jsem dala do mísy, přidala jsem také předvařené ječné kroupy. Přidala jsem vejce, petrželku a vše jsem smíchala. Nádivku jsem nedochucovala, neboť jsem dochutila maso během dušení a kroupy během vaření.
  3. Všechny suroviny mám připravené a mohu začít s plněním listů. Na každý list jsem uložila 2 PL nádivky a listy jsem svinula. Když byly všechny listy naplněné, uložila jsem je do hrnce se základem. Dolila jsem vodu, aby byly listy ponořeny a vařila jsem je 40 min. Uvařenou šťávu jsem dochutila špetkou másla. Přeji vám dobrou chuť.