NejRecept.cz Sváteční pečení Vánoce Vánoční cukroví Pařížské rohlíčky Předrevoluční zákusky - ořechové mašličky
Předrevoluční zákusky - ořechové mašličky
Recept Předrevoluční zákusky - ořechové mašličky
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
NejLucka NejLucka    ·   19.8.2016

Předrevoluční zákusky - ořechové mašličky

Možná, že se mašličky vyskytovaly jen lokálně a nebo pod jiným názvem, těžko říct. Každopádně to bude asi hodně podobné jako pařížské rohlíčky, zkuste a uvidíte.

Sdílet na Facebooku
Suroviny

Ořechové tyčinky:

170 g
mletých ořechů (vlašské nebo lískové)
170 g
moučkového cukru
2-3 lžíce
mouky + další na podsypání
1 ks
malé vejce

Karamelový smetanový krém:

140 g
smetany ke šlehání 33%
1 lžíce
medu
70 g
kvalitní mléčné čokolády min. 40% (např. Valrhona Jivara, Belcolade Venezuela)
70 g
cukru krupice
25 g
másla

K našlehání:

180 - 200 g
smetany ke šlehání 40%

Čokoládová poleva:

120 g
hořké čokolády 60%
100 g
smetany ke šlehání 33%
Postup receptu
Vytisknout
  1. Troubu předehřejte na 160 stupňů, dva plechy si vyložte pečícím papírem.
  2. V míse smíchejte mleté ořechy, cukr a 2 lžíce mouky. Přidejte vejce a vypracujte tvárné těsto. Pokud se lepí a nedrží tvar, přidejte další lžíci mouky, případně ještě trochu ořechů nebo cukru. Hodně záleží na velikosti vajíčka.
  3. Z těsta tvarujte malé válečky, dlouhé asi 6 cm, silné jako malíček (cca 1-1,5 cm). Těsto při pečení naběhne do šířky. Klaďte na plech s menšími rozestupy mezi sebou. Já jsem si při válení jednotlivých kousků podsypávala malým množstvím mouky.
  4. Dejte péct do vyhřáté trouby na 10-12 minut. Upečené tyčinky nechte vychladnout na plechu, pak patrně sloupněte z papíru. 
  5. Smetanu (140 g) dejte do malého kastrůlku a na mírném ohni zahřejte společně s medem. Čokoládu dejte do skleněné mísy a nechte rozpustit v mikrovlnné troubě. Cukr dejte do vyššího hrnce a na mírném ohni utavte na karamel, opatrně, aby se nespálil. Přidejte máslo, promíchejte, pak zalijte horkou smetanou s medem. Pozor, směs hodně vypění nahoru. Dobře rozmíchejte, nechte trochu provařit, aby se cukr rozpustil.
  6. Třetinu horké karamelové směsi nalijte na rozpuštěnou čokoládu a míchejte stěrkou, dokud se nevytvoří emulze. Pak přidejte postupně druhou i třetí třetinu směsi a postup opakujte. Nakonec pomocí tyčového mixéru směs promixujte do hladké emulze. Přikryjte folií a dejte min. na 24 hodin do lednice.
  7. Druhý den přilijte k hustému základu 180-200 g čerstvé šlehačky, dobře promíchejte stěrkou a vyšlehejte do tuhého krému. Šlehejte na nižší otáčky, ke konci velmi opatrně, aby se krém nesrazil.
    Krém si přendejte do sáčku s řezanou trubičkou, já jsem použila tu s malými zoubky o průměru cca 7 mm. Krouživými pohyby nastříkejte krém na jednotlivé ořechové tyčinky a dejte do lednice pořádně vychladit, než budete máčet v polevě. Pokud chcete proces urychlit, dejte na 20-30 minut do mrazáku.  
    Nasekanou čokoládu dejte do misky a zalijte horkou smetanou. Nechte chvilku stát, pak stěrkou vymíchejte do hladké emulze. Za občasného míchání nechte vychladnout, pak máčejte jednotlivé mašličky do polevy.  
  8. Pokud se Vám stane, že při namočení "odpadne" krém do polevy, jsou tyčinky málo vychlazené. Dejte je na chvilku do mrazáku, pomůže to :)
  9. Mašličky skladujte v lednici, nejlepší jsou hned pár hodin po dokončení, kdy je ořechové těsto takové žvýkavé, další dny je pak krásně vláčné. 

Můj blog: Víkendové pečení

Sdílet na Facebooku
Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář