Rýžový nákyp s meruňkami a tvarohem

Tak toto je jídlo mého dětství. Ani si nevzpomínám, kdy jsem tento recept dělala doma. Pamatuji si na něj ze školní jídelny. Vždy jsme k tomu dostali i kelímek mléka a jogurtu. Pokud jsem ve Vás vzbudila vzpomínky, tak šup do kuchyně a uvařte si toto luxusní jídlo, do kterého můžete přidat různé ovoce. Já mám nejraději meruňky, ale ve školní jídelně nám ho zvykli dělávali s třešněmi. Autor: Mineralka

Recept Rýžový nákyp s meruňkami a tvarohem

Suroviny

550 grýže
8 dclmléko
3 PLmáslo
špetkasůl
200 gkr. cukr
1 bal.vanilkový cukr
6 ksvejce
250 gtvaroh
dle chutikr. cukr
1 kscitron - kůra
meruňkový kompot
na posypání skořicový cukr

Postup přípravy

  1. Omytou rýži zalijeme mlékem, přidáme máslo, sůl a za stálého míchání (bez míchání se mléko připálí) uvaříme rýži do měkka.Tip: Jahodový džem bez chemie
  2. Vejce si oddělíme. Bílky vyšleháme s cukrem a do vyšlehaného sněhu zamícháme žloutky, přidáme teplou uvařenou rýži, dobře promícháme.
  3. Polovinu hmoty dáme do menšího hlubokého plechu vymazaného máslem a vysypaného strouhankou.Tip: Skvělé tvarohové palačinky bez mouky
  4. Navrstvíme tvaroh ochucený cukrem podle chuti, poklademe scezené kompotované ovoce a zakryjeme zbylou rýžovo-vaječnou hmotou.
  5. Povrch posypeme skořicovým cukrem.Tip: I bez masa dokázaly naše babičky nakrmit rodinu. Sbírka 14 receptů, které mají hodnotu zlata.
  6. Pečeme na 180 st cca 30 min.
  7. Podáváme polité kompotovou šťávou, případně sirupem nebo ozdobené ovocem.