Rýžový nákyp s meruňkami a tvarohem

Tak toto je jídlo mého dětství. Ani si nevzpomínám, kdy jsem tento recept dělala doma. Pamatuji si na něj ze školní jídelny. Vždy jsme k tomu dostali i kelímek mléka a jogurtu. Pokud jsem ve vás vzbudila vzpomínky, tak šup do kuchyně a uvařte si toto luxusní jídlo, do kterého můžete přidat různé ovoce. Já mám nejraději meruňky, ale ve školní jídelně nám ho zvykli dělávat s třešněmi. Autor: Mineralka

Přidal:Mineralka, 15.2.2018
Kategorie: Hlavní jídla
Rýžový nákyp s meruňkami a tvarohem

Suroviny

550 grýže
8 dclmléko
3 PLmáslo
špetkasůl
200 gkr. cukr
1 bal.vanilkový cukr
6 ksvejce
250 gtvaroh
dle chutikr. cukr
1 kscitron - kůra
meruňkový kompot
na posypání skořicový cukr

Postup přípravy

  1. Omytou rýži zalijeme mlékem, přidáme máslo, sůl a za stálého míchání (bez míchání se mléko připálí) uvaříme rýži do měkka.
  2. Vejce si oddělíme. Bílky vyšleháme s cukrem a do vyšlehaného sněhu zamícháme žloutky, přidáme teplou uvařenou rýži, dobře promícháme.
  3. Polovinu hmoty dáme do menšího hlubokého plechu vymazaného máslem a vysypaného strouhankou.
  4. Navrstvíme tvaroh ochucený cukrem podle chuti, poklademe scezené kompotované ovoce a zakryjeme zbylou rýžovo-vaječnou hmotou.
  5. Povrch posypeme skořicovým cukrem.
  6. Pečeme na 180 st cca 30 min.
  7. Podáváme polité kompotovou šťávou, případně sirupem nebo ozdobené ovocem.