Skořicové trubičky se šlehačkou

Tradiční trubičky, které máte připravené tak rychle jako z listového těsta. Rozdíl je v tom, že toto těsto je mnohem chutnější než klasické listové těsto, které koupíte v obchodě. Je křehké, jemné a když trubičky naplníte vyšlehanou šlehačkou a necháte je minimálně hodinku odpočívat v chladu, krásně zvlhnou a potom se rozplývají na jazyku. Kdo nemá rád vlhké trubičky, plní je těsně před tím, než je bude jíst. Tehdy křupou pod zuby. Autor: Tereza

Přidal:Matka Tereza, 25.4.2017
Kategorie: Koláče, cukroví, Moučníky
Skořicové trubičky se šlehačkou

Suroviny

Těsto:
1 ksžloutek
100 mlstudená voda
1 lžíceocet
350 ghladká mouka
250 gHera
2 sáčkyskořicový cukr
1 ksvajíčko na potření
Náplň:
2 kelímkysmetana ke šlehání
2 lžícecukr moučka

Postup přípravy

  1. Prosejeme mouku a nastrouháme do ní Heru. Důkladně zapracujeme. Poté přidáme studenou vodu, ocet a žloutek a buď ručně, nebo hnětacími metličkami zpracujeme na hladké těsto.
    Hotové těsto přikryjeme alobalem a dáme na dvě hodiny do lednice odpočinout.
  2. Po dvou hodinách těsto vyndáme z lednice, rozválíme na zhruba 2 mm plát.
  3. Poté krájíme pruhy cca 1.5 cm široké a takto vzniklé pruhy namotáváme na pevné trubičky, které se prodávají na výrobu kremrolí, nebo si vyrobíme vlastní trubičky z alobalu. Já jsem používala trubičky alobalové. Těsto musí být namotáváno tak, aby se vždy kouskem překrývalo.
  4. Předehřejeme si troubu na 200°C.
  5. Namotané těsto dáme na plech a každou trubičku potřeme rozšlehaným vajíčkem. Plech dáme do předehřáté trouby a pečeme zhruba 10 - 15 minut (trubičky by měly být zlatavé).
  6. Po vyndání obalíme ještě horké trubičky ve skořicovém cukru a a vyndáme z nich alobalové nebo pevné trubičky.
  7. Na náplň si vyšleháme smetanu ke šlehání s moučkovým cukrem do tuha. Nesmíme však přešlehat, jinak se nám smetana zdrcne.
  8. Vychladlé trubičky plníme šlehačkou pomocí zdobícího sáčku z každé strany.