Škvarkové pagáče

Miluji vůni a chuť škvarek. Nejraději je dělám z domácích, ale když na mě přijde chuť i když nemám zásoby v mrazničce, přiznám se, že je upeču i z kupovaných. Rozdíl tam je velký, ale tak co nadělám, když je prostě miluju. K večernímu posezení u telky to je vynikající pohoštění. Já si je beru i do práce na svačinu, vytáhnu ze sáčku a rozvoní tam celá místnot a každému tečou sliny :) Autor: Naďa I. (Rebeka)

Přidal:, 10.2.2017
Kategorie: Pečivo
Škvarkové pagáče

Suroviny

400 ghladké mouky
270 gškvarků (nejlépe domácích)
42 gdroždí
2 lžícesádla
2 ksžloutky
2 lžičkysoli
1 lžičkacukru
180 mlmléka

Postup přípravy

  1. Připravíme si kvásek: Do misky dáme 2 lžíce vlažného mléka, rozdrobené droždí, cukr a lžíci hladké mouky. Vymícháme kašičku a necháme vzejít kvásek. 3/4 škvarků rozmixujeme nebo pomeleme.
  2. Do zadělávací mísy prosijeme mouku, přidáme kvásek, v mléku rozšlehané žloutky, mleté škvarky, vlažné sádlo a sůl.
  3. Pořádně propracujeme a necháme na teplém místě asi hodinu kynout. Během kynutí 2x promícháme a přidáme zbytek celých nebo pokrájených švarků.
  4. Vykynuté těsto přemístíme na pomoučenou podložku a vyválíme na plát o výšce 2 cm. Skleničkou vykrajujeme kolečka, která klademe do plechu, vystlaného pečícím papírem.
  5. Rádýlkem uděláme do koleček pár zářezů, potřeme je bílkem a můžeme posypat hrubou solí, kmínem, mákem, sezamem...
  6. Necháme ještě 20 minut kynout a pak pečeme v troubě na 180 st. dorůžova cca 15 - 20 minut.

Můj blog: Vaření s Tomem