NejRecept.cz Dezerty Bábovky Slavnostní slaná bábovka se slaninkou a houbovou omáčkou
Slavnostní slaná bábovka se slaninkou a houbovou omáčkou
Recept Slavnostní slaná bábovka se slaninkou a houbovou omáčkou
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
NejLucka NejLucka    ·   16.9.2015

Slavnostní slaná bábovka se slaninkou a houbovou omáčkou

Bábovka je většinou oblíbená ve sladké verzi, ale vyzkoušejte si ji připravit na slano. Mleté maso, uvnitř vajíčko a na povrchu křupavá slanina.

Suroviny

Budeme potřebovat:

600 g
mleté hovězí maso
7 ks
vejce
300 g
zakysaná smetana
2 ks
starší rohlík
1 ks
cibule
2 stroužky
česnek
3 lžíce
hladká mouka
1 bal.
prášek do pečiva
200 g
mražený hrášek s mrkví
150 g
slanina
sůl, pepř
petrželka
olej

Omáčka:

200 g
houby
200 ml
smetana ke šlehání
200 ml
mléko
1 lžíce
hladká mouka
50 ml
bílé víno
sůl, pepř
máslo
Postup receptu
Vytisknout
  1. Na rozpáleném oleji osmahneme na drobno nakrájenou cibuli, přidáme petrželku, prolisovaný česnek, mleté ​​maso a necháme ho chvíli dusit. Rohlíky namočíme do teplé vody a necháme odstát.
  2. Rohlíky důkladně vymačkáme, dáme je do misky, přidáme 2 vajíčka, prášek do pečiva, zakysanou smetanu a mouku. Důkladně vše vymícháme a do této hmoty přidáme mleté ​​maso, rozmrazený hrášek a mrkev.
  3. 5 vajec uvaříme natvrdo a formu na bábovku vysteleme slaninou nebo sušenou šunkou. Pokud nemáme mastnou slaninu nebo šunku, formu trochu vymažeme olejem. Navrstvíme 1/3 masové hmoty, uložíme vajíčka a navrstvíme zbylou masovou hmotu. Slaninu přendáme směrem dovnitř a můžeme péct.
  4. Pečeme při teplotě 200 stupňů cca 15 minut. Pak teplotu snížíme na 180 stupňů a pečeme dalších 45 minut. Bábovku necháme ve formě mírně vychladnout a podáváme s houbovou omáčkou, kterou připravíme následovně:
  5. Máslo rozpustíme na mírném ohni, přidáme na drobno nakrájené houby a necháme je dusit. Když jsou houby podušené, přilijeme víno, smetanu a nakonec i mléko, ve kterém jsme si rozšlehali hladkou mouku. Osolíme a opepříme podle chuti a necháme přejít varem.

Zdroj: Coolinarika

 

Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář