NejRecept.cz Sváteční pečení Vánoce Vánoční cukroví Linecké cukroví Špaldové linecké bez cukru i bez vajíčka
Špaldové linecké bez cukru i bez vajíčka
Recept Špaldové linecké bez cukru i bez vajíčka
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
Foto: Máma v kuchyni

Linecké je klasika každých Vánoc a nejen jich. Já jsem ji navíc letos trošku ozdravila použitím špaldové mouky a medu namísto cukru. Je výborné, křehké a voňavé. Osobně nejsem zastáncem toho, aby vyloženě cíleně mlsaly děti do 1 roku, které ještě nemají ustálený jídelníček, teprve se učí stravovat a "ochutnávají". Autor: Máma v kuchyni

NejLucka NejLucka    ·   14.11.2018

Špaldové linecké bez cukru i bez vajíčka

Linecké je klasika každých Vánoc a nejen jich. Já jsem ji navíc letos trošku ozdravila použitím špaldové mouky a medu namísto cukru. Je výborné, křehké a voňavé. Osobně nejsem zastáncem toho, aby vyloženě cíleně mlsaly děti do 1 roku, které ještě nemají ustálený jídelníček, teprve se učí stravovat a "ochutnávají". Autor: Máma v kuchyni

30 min
Čas přípravy
6 min
Čas vaření
Sdílet na Facebooku
Suroviny
300 g
hladké špaldové mouky (použila jsem celozrnnou)
200 g
přepuštěného (nebo klasického) másla
100 g
tekutého medu
kyselejší marmeláda
dle potřeby
Postup receptu
Vytisknout
30 min
Čas přípravy
6 min
Čas vaření
  1. Změklé máslo vymícháme s tekutým medem a postupně zapracujeme mouku. Pokud budete chtít, můžete do těsta přidat i zrníčka vanilky a nebo kápnout trošku vanilkové esence či rumu.
  2. Dobře prohnětené hotové těsto dáme do lednice minimálně přes noc (nebo zkrátka několik hodin) odpočinout.
  3. Druhý den těsto vytáhneme z lednice a necháme prohřát, nebo propracujeme teplem ruky. Vyválíme na plát vysoký asi 3 mm a vykrajujeme tvary, které máme rádi. S těstem se pracuje velmi dobře, stačí podsypávat jen lehce, těsto se téměř netrhá a nelepí. 
  4. Pečeme na 180°C cca 6 minut, nebo zkrátka do zlatova. Hotové linecké slepujeme kyselejší marmeládou, já jsem použila rybízovou. Cukroví je krásně křehké i bez dlouhého ležení – změklo už do druhého dne – můžete ho tedy péci i víceméně na poslední chvíli.

Zdroj: Máma v kuchyni

Sdílet na Facebooku
Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář