Špaldové linecké bez cukru i bez vajíčka

Linecké je klasika každých Vánoc a nejen jich. Já jsem ji navíc letos trošku ozdravila použitím špaldové mouky a medu namísto cukru. Je výborné, křehké a voňavé. Osobně nejsem zastáncem toho, aby vyloženě cíleně mlsaly děti do 1 roku, které ještě nemají ustálený jídelníček, teprve se učí stravovat a "ochutnávají". Autor: Máma v kuchyni

Přidal:, 14.11.2018
Kategorie: Sváteční pečení, Linecké cukroví, Dezerty, Vánoční cukroví, Vánoce, Koláče, cukroví
Čas přípravy:
Čas vaření:
Recept Špaldové linecké bez cukru i bez vajíčka

Suroviny

300 ghladké špaldové mouky (použila jsem celozrnnou)
200 gpřepuštěného (nebo klasického) másla
100 gtekutého medu
kyselejší marmeládadle potřeby

Postup přípravy

  1. Změklé máslo vymícháme s tekutým medem a postupně zapracujeme mouku. Pokud budete chtít, můžete do těsta přidat i zrníčka vanilky a nebo kápnout trošku vanilkové esence či rumu.Tip: Skvělé tvarohové palačinky bez mouky
  2. Dobře prohnětené hotové těsto dáme do lednice minimálně přes noc (nebo zkrátka několik hodin) odpočinout.
  3. Druhý den těsto vytáhneme z lednice a necháme prohřát, nebo propracujeme teplem ruky. Vyválíme na plát vysoký asi 3 mm a vykrajujeme tvary, které máme rádi. S těstem se pracuje velmi dobře, stačí podsypávat jen lehce, těsto se téměř netrhá a nelepí. Tip: I bez masa dokázaly naše babičky nakrmit rodinu. Sbírka 14 receptů, které mají hodnotu zlata.
  4. Pečeme na 180°C cca 6 minut, nebo zkrátka do zlatova. Hotové linecké slepujeme kyselejší marmeládou, já jsem použila rybízovou. Cukroví je krásně křehké i bez dlouhého ležení – změklo už do druhého dne – můžete ho tedy péci i víceméně na poslední chvíli.

Zdroj: Máma v kuchyni