Špenátové lasagne

Hlavní jídlo jako stvořené pro milovníky těstovin. My doma je milujeme na různé způsoby, ale nejvíce nám chutnají lasagne na jakýkoliv způsob. Se sýrem, s rajčatovou omáčkou, s květákem, s brokolicí, s mrkví, se špenátem nebo s bazalkovým pestem. No variant je mnoho, určitě vyzkoušejte i tuto. Autor: Lucka

Přidal:luckazubata, 23.5.2018
Kategorie: Těstoviny, Hlavní jídla
Špenátové lasagne

Suroviny

10-12 plátůlasagní
450 gmraženého špenátu
100 mlmléka
sůl
cibule
stroužky česneku
olej
sýr Eidam cihla
Bešamel:
40 ghladké mouky
40 gmásla
600 mlmléka
dle chutisůl
dle chutivegeta

Postup přípravy

  1. Do hrnce si dáme špenát a necháme ho rozmrazit. Mezitím si v druhém kastrůlku osmahneme na oleji dozlatova cibuli nakrájenou nadrobno.
  2. K rozmrazenému špenátu přilijeme 100ml mléka, přidáme cibuli a promáčkneme česnek. Osolíme. Vše krátce povaříme.
  3. Do jiného hrnce dáme roztopit máslo, zasypeme moukou a usmažíme jíšku, osmažíme asi po dobu 3 minut. Zalijeme 600ml mléka a dobře promícháme. Osolíme a přidáme vegetu. Vaříme do zhoustnutí.
  4. Nastrouháme si sýr, trochu (menší hrst) můžeme přimíchat do bešamelu.
  5. Pekáč si vymažeme máslem. První tenkou vrstvou je bešamel, na něj dáme pláty lasagní (kousky nalámeme i do krajů), pokračujeme špenátovou vrstvou, dále bešamelem, posypeme sýrem a dáme další vrstvu lasagní. Dáme další vrstvu špenátu, bešamel, sýr, lasagne,... Konečná vrstva bude- pláty, bešamel, sýr.
  6. Zaklopíme a dáme do předehřáté trouby na 180 stupňů, pečeme po dobu 30 minut. Poté odekryjeme a necháme péct dozlatova dalších 10 minut.