Tvaroh smícháme s mouku a špetkou soli. Nakonec přidáme vajíčko a vypracujeme hladké těsto. Těsto se musí dát tvarovat - tehdy je dobré.
Na desce si rozválíme plát těsta na tloušťku ca 1 cm. Nakrájíme si plátky dlouhé cca 3 - 4 cm. (Vytvoříme si malé těstoviny).
Takto připravené tvarohové těstoviny si uvaříme v osolené vodě, do které jsme přidali olivový olej - pár kapek. Vaříme cca 5 minut.
Připravíme si omáčku. Žloutky si nad párou vyšleháme s cukrem moučkovým a vanilkovým, přidáme smetanu. Pak vmícháme vyšlehané bílky. Do takto připravené omáčky si vmícháme uvařené těstoviny a promícháme.
Navrstvíme na sebe do formy na pečení, mezi to potřeme rozpuštěné máslo a posypeme trochou strouhanky. Takto navrstvené těsto si dáme zapéct do trouby na 180 stupňů do zlata.
Jednu vrchovatou lžíci moučkového cukru smícháme se zakysanou smetanou a citrónovou šťávou a kůrou a důkladně promícháme.
Když máme koláč upečený, vrch ozdobíme připraveným dipem ze zakysané smetany a podáváme. Dobrou chuť!