Šťavnaté ovocné řezy s želé

Tak nevím, jak u vás, ale u nás takovéhle buchtičky jednoznačně vedou. Ať už je korpus světlý nebo tmavý, ať je v náplni ovoce nebo ani ne, ať je želé žluté, oranžové, červené nebo třeba "fialové s hvězdičkama", jak říkala s oblibou moje maminka. "A mamí, ukroj mi pořádně velkej, jo"... Autor: Danka

Přidal:, 7.1.2019
Kategorie: Moučníky, Koláče, cukroví
Čas přípravy:
Čas vaření:
Recept Šťavnaté ovocné řezy s želé

Suroviny

Korpus:
6 ksvajec
200 gkrystalu
100 mlteplé vody
100 mloleje
200 gpolohrubé mouky
30 gkakaa
hrstsekaných ořechů
1 bal.prášek do pečiva
Náplň:
500 gměkkého vaničkového tvarohu
3 bal.zakysané smetany (celkem 600g)
2 bal.vanilkové cukry
moučkový cukr dle chuti
1/2 sáčku pudinku bez vaření Olé od dr. Oetkera
sklenice zavařeného ovoce
Želé:
nálev z ovoce + dolijeme vodou do objemu 1l
1 sáček Vitacitu (příchuť nebo chcete-li barvu volím podle použitého ovoce)
2 a 1/2 sáčku pudinkového prášku (taky ladím do barvy)

Postup přípravy

  1. V míse ušleháme ručním elektrickým šlehačem celá vejce s cukrem do husté bílé pěny, poté přišleháme teplou vodu a olej a pak už jen vařečkou vmícháme směs mouky, kakaa, prášku do pečiva a ořechů. Těsto vlijeme na máslem vymazaný a hrubou moukou vysypaný plech (já mám 42x32cm, ale slušelo by mu o kousek míň, aby byl koláček vyšší).Tip: Sbírka 6 nejlepších receptů na velikonoční mazanec, ze které si určitě vyberete.
  2. Pečeme asi 25 minut na 170 stupňů. 
  3. Vychladlý korpus potřeme náplní, navrch nalijeme želé a koláč dáme pěkně do lednice ztuhnout.
    Náplň: 500g měkkého vaničkového tvarohu, 3 zakysané smetany (celkem 600g), 2 vanilkové cukry, moučkový cukr dle chuti a 1/2 sáčku pudinku bez vaření Olé od dr.Oetkera (já dala kokosový) a sklenice zavařeného ovoce (necháme okapat a nakrájíme na menší kousky, nálev slijeme a použijeme na výrobu želé).Tip: Velikonoční tvarohový beránek
  4. Všechny suroviny (mimo ovoce) jen krátce prošleháme, přimícháme ovoce a nalijeme na vychladlý korpus.
  5. Želé: nálev z ovoce + dolijeme vodou do objemu 1l, 1 sáček Vitacitu (příchuť nebo chcete-li barvu volím podle použitého ovoce), 2 a 1/2 sáčku pudinkového prášku (taky ladím do barvy).Tip: Vajíčková tlačenka - krok za krokem
  6. Ze všech surovin uvaříme pudink, nalijeme na koláč, uhladíme a necháme v lednici ztuhnout.