Šťavnatý čokoládový koláček

Hrníčkové koláče miluji. Narazila jsem na tento koláček pouze náhodou. Název mě nezaujal, protože jsem čokoládové koláče zkoušela, ale neměli u nás doma velký úspěch. Nakonec jsem mu ale dala poslední šanci, vyzkoušela jsem tento recept a hurá, chutnalo. S chutí kávy, s domácím džemem a s vynikající čokoládovou polevou, která se při krájení vůbec neláme. Autor: Marta M.

Přidal:Marta Mlyn, 4.12.2017
Kategorie: Moučníky
Šťavnatý čokoládový koláček

Suroviny

Těsto:
5 ksvajec
1 hrnekkr. cukru
1 hrnekpolohrubé mouky
1 hrnekGranka
1 hrnekoleje
1 bal.prášek do pečiva
Na polití:
1/2 hrnkuuvařené oslazené kávy Nescafé
malinový džem na potření
Poleva:
2,5 dlsmetany ke šlehání
200 gčokolády na vaření

Postup přípravy

  1. Do misky dáme rozšlehaná vejce, krystalový cukr, polohrubou mouku, Granko, olej a prášek do pečiva. Zamícháme a vylijeme na vymazaný, moukou vysypaný plech. Jednoduché a velmi rychlé, nemusíte ani vytahovat mixér, tedy já ho nevytáhla. Pokud bych nespěchala, asi bych ho vytáhla a vajíčka s cukrem našlehala do pěny. Ale vydařil se i s ruční metličkou.
  2. Pečeme ve vyhrané troubě při teplotě 180 ° C 35 až 45 minut. Upečený, ještě teplý koláč pokapeme teplou oslazenou kávou. Já jsem udělala bezkofeinovou kávu, protože to papal i náš malý. Já jsem kávu i sladila cukrem, ale nemusíte, koláček je dost sladký.
  3. Vychladlé těsto potřeme nejlepší domácí marmeládou.
  4. Ve smetaně ke šlehání rozpustíme čokoládu na vaření, spolu uvaříme, vylijeme na těsto a rozetřeme. Koláč necháme na chladném místě odležet 8 až 10 hodin. Poleva pěkně ztuhne a pěkně se i krájí.