Štědrovečerní vánočka s mandlovými lupínky

Recept Štědrovečerní vánočka s mandlovými lupínky
FOTO OD VÁS
Vyzkoušel/a si recept?
Nahraj fotku a pochlub se
PŘIDAT FOTKU

Na štědrovečerním stole nesmí chybět, tedy alespoň u nás doma, domácí vánočka. Dělala jsem ji několik let podle jednoho receptu, až do minulých vánoc, kdy jsem objevila tento recept a jiný už dělat nebudu. Je krásně jemná, nadýchaná, s těstem se pracuje luxusně a vůbec nepraská při pečení. Zkuste a uvidíte, že nelžu. Autor: Libuše

FOTO OD VÁS
Vyzkoušel/a si recept?
Nahraj fotku a pochlub se
PŘIDAT FOTKU

SUROVINY

Těsto:

140 grozinky
100 gcukr krupice
1 lžícecitronová kůra
1 špetkasůl 
5 ksžloutek
50 gdroždí
1 kghladká mouka
140 gmandle
300 gmáslo
1 lmléko

Na potření:

1 ksvejce

Na posypání

2 balíčkymandlové lupínky

POSTUP PŘÍPRAVY

TISKULOŽIT
  1. Povolené máslo rozdělíme v mouce a přidáme vykynutý kvásek připravený z trochy cukru, vlažného mléka a droždí. Dále přimícháme cukr, žloutky, sůl, nastrouhanou citronovou kůru, loupané sekané mandle a mléka tolik, kolik budeme potřebovat k vypracování tužšího těsta. Do vypracovaného těsta přidáme rozinky a necháme vykynout.
  2. Z těsta upleteme vánočku a necháme ji opět kynout. Vykynutou vánočku potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme sekanými mandlemi a pečeme asi hodinu.
  3. Je dobré na vánočku dohlížet, aby se nepřipálila. Pomůžeme si alobalem, který položíme jednoduše nebo dvojitě pod vánočku a přikryjeme ji podle potřeby rovněž alobalem nebo masným pergamenovým papírem seshora.
  4. Štědrovečerní vánočku necháme vychladnout, pocukrujeme cukrem moučka a vanilkovým cukrem.
PODĚLTE SE O RECEPT S OSTATNÍMI
INSPIRACE NA KAŽDÝ DEN
KOMENTÁŘE K RECEPTU
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit