Štědrovečerní vánočka s mandlovými lupínky

Na štědrovečerním stole nesmí chybět, tedy alespoň u nás doma, domácí vánočka. Dělala jsem ji několik let podle jednoho receptu, až do minulých vánoc, kdy jsem objevila tento recept a jiný už dělat nebudu. Je krásně jemná, nadýchaná, s těstem se pracuje luxusně a vůbec nepraská při pečení. Zkuste a uvidíte, že nelžu. Autor: Libuše

Přidal:, 31.10.2017
Kategorie: Moučníky, Vánoce, Pečivo
Štědrovečerní vánočka s mandlovými lupínky

Suroviny

Těsto:
140 grozinky
100 gcukr krupice
1 lžícecitronová kůra
1 špetkasůl 
5 ksžloutek
50 gdroždí
1 kghladká mouka
140 gmandle
300 gmáslo
1 lmléko
Na potření:
1 ksvejce
Na posypání
2 balíčkymandlové lupínky

Postup přípravy

  1. Povolené máslo rozdělíme v mouce a přidáme vykynutý kvásek připravený z trochy cukru, vlažného mléka a droždí. Dále přimícháme cukr, žloutky, sůl, nastrouhanou citronovou kůru, loupané sekané mandle a mléka tolik, kolik budeme potřebovat k vypracování tužšího těsta. Do vypracovaného těsta přidáme rozinky a necháme vykynout.
  2. Z těsta upleteme vánočku a necháme ji opět kynout. Vykynutou vánočku potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme sekanými mandlemi a pečeme asi hodinu.
  3. Je dobré na vánočku dohlížet, aby se nepřipálila. Pomůžeme si alobalem, který položíme jednoduše nebo dvojitě pod vánočku a přikryjeme ji podle potřeby rovněž alobalem nebo masným pergamenovým papírem seshora.
  4. Štědrovečerní vánočku necháme vychladnout, pocukrujeme cukrem moučka a vanilkovým cukrem.