Šúlanky s mákem (tradiční bramborové těsto)

Stará dobrá klasika, která zmizí z talíře za pár minut, za to vám ručím. Pokud máte rádi mák, přidejte ho tam mnohem víc než já. Já jsem spíše za menší porci. Bramborové těsto s hrubou moukou (nepoužívejte ani polohrubou ani hladkou, to pravé bramborové těsto je pouze z hrubé mouky) vařené v horké vodě ve tvaru "šálanky" s drobenkou z mletého máku a moučkového cukru. Někdo má rád i s oříšky, je to na vás jakou drobenku zvolíte. Autor: Naďa I. (Rebeka)

Přidal:rebeka, 26.4.2017
Kategorie: Hlavní jídla
Šúlanky s mákem (tradiční bramborové těsto)

Suroviny

Těsto:
400 gbrambor (netto)
150 ghrubé mouky
1 ksvejce
1 lžíceocta
1 lžičkasoli
K podávání:
mletý mák
moučkový cukr
přepuštěné máslo

Postup přípravy

  1. Brambory si uvaříme ve slupce den předem. Druhý den je oloupeme a najemno nastrouháme. Přidáme zbývající ingredience a rychle vypracujeme pružné nelepivé těsto.
  2. Vál nebo pracovní plochu zlehka poprášíme solamylem a těsto rozdělíme napolovic. Z každé poloviny vyválíme hada a příborovým nožem odkrajujem kousky, které "ušouláme" do požadovaného tvaru.
  3. V osolené vroucí vodě vaříme 5 minut od doby, kdy nám šulánky vyplavou k hladině. Zlehka je vařechou promícháme, aby se nám nelepily ke dnu hrnce.
  4. Na talířích posypeme mákem, cukrem a přelijeme přepuštěným máslem.

Můj blog: Vaření s Tomem