NejRecept.cz Dezerty Moučníky Svatební koláčky
Svatební koláčky
Recept Svatební koláčky
NejLucka NejLucka    ·   7.11.2015

Svatební koláčky

Hned po upečení jsou křehké a křupavé, další dny pak jemné a vláčné. Údajně vydrží i několik dnů, ale to se nám nikdy nepovedlo vyzkoušet, protože se hned snědí :) jsou vynikající.

Sdílet na Facebooku
Suroviny

Na těsto si připravte:

500 g
hladké mouky
350 g
změklého másla
3 ks
žloutky
špetka
soli
1 lžíce
rumu
1 lžíce
bílého jogurtu nebo 1/2 lžíce majonézy

Na kvásek:

5 lžic
vlažného mléka
2-3 lžíce
cukru
30 g
droždí

Tvarohová náplň:

250 g
tvarohu (ne ve vaničce)
4 lžíce
moučkového cukru
1 ks
vejce
1 lžíce
vanilkového pudingu
vanilkový cukr
citronový olej/kůra
rozinky máčené v rumu na zdobení

Maková náplň:

150 g
mletého máku
200 ml
mléka
3 - 4 lžíce
cukru krupice
mleté piškoty
rum, citronový olej, vanilkový extrakt nebo cukr
loupané mandle na zdobení

Ořechová náplň:

150 g
mletých vlašských ořechů
150 ml
mléka
120 g
cukru
75 g
mletých piškotů
1 - 2 lžíce
rumu (nemusí být)
vlašské ořechy na zdobení
Postup receptu
Vytisknout
  1. Do vlažného mléka přidejte cukr a rozdrobte droždí, nechte v teple vzejít kvásek.
  2. Mezitím si prosejte do mísy mouku se solí, přidejte kousky změklého másla, žloutky, rum a jogurt nebo majonézu. Nakonec přilijte kvásek a vypracujte pružné těsto. Nejlépe to jde v kuchyňském robotu, ale šikovné kuchařky to určitě zvládnou i ručně.
  3. Těsto zabalte do folie a dejte na půl hodiny až hodinu do lednice. Hodně záleží, jak změklé máslo jste měli, těsto by nemělo ztuhnout úplně na kost, ale zase by Vám nemělo téct pod rukama. 
  4. Než těsto ztuhne, můžete si připravit náplně, nejlépe tvarohovou, jablečnou nebo povidlovou. Makovou nebo ořechovou náplň je lepší připravit den předem, aby vystydly. Množství náplní, které uvádím, je spíše orientační, z hlavy Vám teď neřeknu, na kolik koláčků Vám která náplň vystačí. Bez obav ale použijte recept na své oblíbené náplně. 
  5. Tvarohová náplň:
    Všechno společně vyšlehejte, podle chuti můžete případně přisladit. Směs by měla být hustá, tak aby z koláčku neztekla.
  6. Maková náplň:
    Mléko přiveďte k varu, přidejte mletý mák a pár minut za stálého míchaní povařte. Odstavte, přidejte cukr, vanilku a citronový olej nebo kůru. Až maková směs vychladne, přidejte podle chuti rum a zahustěte mletými piškoty. Směs se Vám možná bude zdát po uvaření řídká, ale po vychladnutí a přidání piškotů bude mít tu správnou chuť i konzistenci.
  7. Ořechová náplň:
    Mléko svařte společně s cukrem, přidejte mleté ořechy a za stálého míchání chvilku povařte. Odstavte, nechte vychladnout a vmíchejte mleté piškoty. Můžete přidat trochu rumu, já mám moc ráda jeho vůni, takže ho používám při pečení kamkoliv to jde.
  8. Když je těsto správně tuhé, zapněte si troubu na 200 stupňů a vyložte si plechy pečícím papírem. Koláčky se pečou velmi krátce na vyšší teplotu a je potřeba je opravdu bedlivě hlídat. 
  9. Vyndejte si z lednice část těsta, rozválejte na plát silný 3-4 mm a vykrajujte kolečka. Já používám klasické vykrajovátko na vánoční cukroví o průměru asi 3,5 cm, ale dobře Vám to půjde i s menší skleničkou. Kolečka přeneste na plech a zdobte náplněmi. Nejlépe to půjde, když si náplně přendáte do zdobícího sáčku a na kolečka náplň nastříkáte.
  10. Podle druhu náplně ozdobte mandlí, rozinkou nebo ořechem a dejte péct do vyhřáté trouby na 7 - 9 minut. Ke konci je potřeba dobře hlídat, protože koláčky budou shora ještě světlé, ale zespodu už krásně zlatavé.
  11. Po vytažení z trouby koláčky rychle přendejte z horkého plechu na chladicí mřížku nebo je jednoduše stáhněte i s pečícím papírem, aby se nedopékaly. Stejným způsobem pokračujte, až do úplného zpracování těsta, které nechte po celou dobu v lednici. Z výše uvedené dávky připravíte 230 - 250 koláčků. Ale nebojte, zmizí tak rychle, že je ani nestačíte spočítat :)
  12. Po mírném vychladnutí koláčky pocukrujte moučkovým cukrem a honem ochutnejte :) Koláčky sice mají v názvu "svatební", ale věřte mi, že s nimi budete mít úspěch i u nedělního kafíčka, budou chutnat dětem i dospělým.

Zdroj: Víkendové pečení

Sdílet na Facebooku
Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář