Švestkový kompot - 100 let starý recept ještě od babičky

Švestky z naší zahrady. Recept je ještě po mé babičce, klasický nálev z cukru a vody. Nepřidávám ani skořici, ani hřebíček, ani jiné přísady, které švestky provoní, zůstávám věrná klasice. Stačí pouze naskládat, zalít a sterilizovat. Autor: Blažena

Přidal:, 13.8.2019
Kategorie: Zavařeniny
Čas přípravy:
Čas vaření:
Švestkový kompot - 100 let starý recept ještě od babičky

Suroviny

zralé švestky
1 lvoda
500 gkr. cukr

Postup přípravy

  1. Švestky omyjeme, rozpůlíme a pecky vyjmeme.Tip: Jahodový džem bez chemie
  2. Ukládáme do čistých sklenic. Zalijeme nálevem, uzavřeme vyvařenými víčky a sterilujeme při teplotě 180 ° C 20 minut.
  3. Po chvilce sklenice vyjmeme a otočíme dnem vzhůru. Přikryjeme a pod dekou necháme vychladnout.Tip: I bez masa dokázaly naše babičky nakrmit rodinu. Sbírka 14 receptů, které mají hodnotu zlata.
  4. Skladujeme v tmavé a chladné místnosti.
  5. Nálev: z jednoho litru vody a 500 g kr. cukru uvaříme sirup.Tip: Skvělé tvarohové palačinky bez mouky

Děkujeme za povolení ke sdílení receptu od skvělé 
kuchařky - Blažena Sadovská