NejRecept.cz Maso Hovězí maso Svíčková s knedlíkem
Svíčková s knedlíkem
Recept Svíčková s knedlíkem
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
NejLucka NejLucka    ·   22.1.2018

Svíčková s knedlíkem

Už jsme dlouho neměli luxusní oběd na neděli, tak jsem včera kúzlila v kuchyni. Pořádný plátek masa špikované slaninou, k tomu poctivá domácí omáčka jak ji máme rádi a ještě k tomu i domácí knedlík. Já servírují i s plátkem citronu na zjemnění chutě a samozřejmě s kopečkem brusinek, které nesmí chybět.

Sdílet na Facebooku
Suroviny
1 kg
hovězího masa zadního
150 g
špeku
dle chuti
sůl
dle potřeby
olej
300 g
cibule
300 g
mrkve
150 g
celeru
150 g
kořenové petržele
10 kuliček
celého pepře
5 kuliček
nového koření
4 listy
bobkového listu
80 g
krupicového cukru
1 ks
citron
1 l
vody, vývaru nebo vína na zalití
80 g
plnotučné hořčice
dle chuti a potřeby
sůl, cukr, ocet
50 g
másla
200 ml
smetany na šlehání

Na podávání:

100 g
brusinek
1 ks
citron
Postup receptu
Vytisknout
  1. Očištěný kus masa prošpikujeme: z poloviční dávky špeku nakrájíme klínky a namočíme je do soli, maso na několika místech tenkým nožem prořízneme po vlákně a slaninu vmáčkneme dovnitř.
  2. Svážeme motouzem do úhledného válečku a na oleji jej opečeme ze všech stran, vyjmeme a ponecháme stranou.
  3. Zbytek špeku nakrájíme na kostičky, přidáme na rozpálený olej po masu a vypečeme. Přihodíme na kostky nakrájenou zeleninu a orestujeme do zlatohněda, přidáme divoké koření, zasypeme cukrem, necháme zkaramelizovat, vhodíme okrájený a na plátky nakrájený citron (bez jadérek), zalijeme vodou (nebo hovězím vývarem nebo bílým vínem), přidáme hořčici, osolíme, přiklopíme a vložíme do trouby. Pečeme, až je maso měkké, asi 1–1,5 hodiny.
  4. Poté maso vyjmeme z omáčky a přepasírujeme přes husté síto nebo vyjmeme koření a směs rozmixujeme. Podle gusta dochutíme solí, cukrem, octem, přidáme máslo a smetanu.
  5. Z masa odstraníme provázek a naporcujeme jej.
  6. Na talíř servírujeme plátek masa s knedlíkem, podlijeme omáčkou, ozdobíme brusinkami a plátkem citronu.

Zdroj: Vaření a pečení s radostí

Sdílet na Facebooku
Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář