Tradiční britské vánoční koláčky Mince pies

V každém státě jsou jiné tradice, jiné recepty a samozřejmě i jiné chutě. U nás jsou populární linecké koláčky, ale někde je vůbec neznají a někde je i znají, ale nechutnají jim. Ve Velké Británii mají v každé domácnosti něco ze sušeného ovoce a s jedním takovým receptem bych se s Vámi chtěla podělit i já. Tyto koláčky se jmenují Mince pies a jsou tak chutné, že pokud je připravíte z celé dávky, nebudou Vám stačit :) Autor: Luckazubata

Recept Tradiční britské vánoční koláčky Mince pies

Suroviny

Těsto:
180 ghladké mouky
50 gmoučkového cukru+ na posypání
125 gmásla
špetkasoli
1 lžíce33% smetany
1 lžícerumu
Náplň:
150 gjablek
2 lžícemedu
1 lžičkacitronové šťávy
3 lžícesmetany s rumem
200 grozinek
kůra z jednoho pomeranče
50 gsušených meruněk
70 gsušených brusinek

Postup přípravy

  1. Mouku smícháme s cukrem, přidáme na kousky nakrájené máslo, sůl, smetanu a rum a vypracujeme hladké těsto, které dáme na hodinu do lednice. Mezitím si připravíme náplň.Tip: Hrnkový chléb téměř bez práce
  2. Jablka si nastrouháme nahrubo a smícháme s medem a citronovou šťávou. V hrníčku si smícháme 2 lžíce smetany s 1 lžící rumu.
  3. Tuto směs přilijeme k jablkům, dále přimícháme rozinky, brusinky, meruňky a kůru z pomeranče. Těsto si rozválíme na plát tlustý asi 4 mm a vykrajujeme kolečka s vlnkovým okrajem.Tip: I bez masa dokázaly naše babičky nakrmit rodinu. Sbírka 14 receptů, které mají hodnotu zlata.
  4. Těmi vykládáme kovové formičky, na těsto dáme asi lžičku náplně.
  5. Ze zbytku těsta vykrájíme kolečka a hvězdičky, které dáme na košíčky.Tip: Jahodový džem bez chemie
  6. Pečeme v předehřáté troubě při 180 stupních asi 20 minut.