NejRecept.cz Dezerty Zákusky Tradiční recept na domácí větrníky
Tradiční recept na domácí větrníky
Tradiční recept na domácí větrníky
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
Foto: Petra H

Skvělé domácí větrníky, které chutnají tak, jako kdyby jste si je dali v cukrárně ke šálku kvalitní kávy. Je to sice pracnější typ zákusku, ale určitě stojí za to, vyzkoušet ho. Autor: Petra

Petra H Petra H    ·   20.2.2015

Tradiční recept na domácí větrníky

Skvělé domácí větrníky, které chutnají tak, jako kdyby jste si je dali v cukrárně ke šálku kvalitní kávy. Je to sice pracnější typ zákusku, ale určitě stojí za to, vyzkoušet ho. Autor: Petra

55 min
Čas přípravy
35 min
Čas vaření
Suroviny

Těsto:

200 ml
voda
200 g
máslo
špetka
sůl
200 g
hladká mouka
8 ks
vejce
1 lžička
prášek do pečiva

Náplň:

1 l
mléko
7 ks
vejce
10 lžiček
kr. cukr
10 lžic
hladká mouka
100 g
máslo
1 bal.
vanilkový cukr

Sníh:

4 ks
bílky
300 g
moučkový cukr
100 ml
voda
Postup receptu
Vytisknout
55 min
Čas přípravy
35 min
Čas vaření
  1. Mouku, sůl a prášek do pečiva si smícháme v misce.
  2. Do hrnce si dáme vodu a přivedeme ji do varu. Když nám voda vře, přidáme máslo a necháme ho rozpustit. Když máme máslo rozpuštěné, odstraníme hrnec z ohně a přidáme smíchanou mouku se solí a práškem do pečiva.
  3. Za stálého míchání si vypracujeme hladkou hmotu, kterou vrátíme zpět na oheň a vaříme, dokud se hmota neodděluje úplně od stěn hrnce. Následně odstavíme z ohně a necháme mírně vychladnout.
  4. Do mírně vychladlé masy přidáváme vajíčka. Stále přidáváme po jednom vajíčku a za každým důkladně hmotu vymícháme vařečkou. Těsto bude hladké a lesklé.
  5. Připravíme si plech na pečení, který vyložíme papírem. Do cukrářského sáčku si navrstvíme hmotu a začneme vrstvit větrníky. Pečeme v předem vyhřáté troubě při teplotě 200 stupňů cca 30 - 35 minut. Troubu během pečení neotevíráme.
  6. Upečené větrníky z trouby nevybíráme. Po uplynutí doby troubu vypeneme a mírně pootevřeme dvířka (počkáme cca 10 minut) a až tak větrníky vyjmeme a necháme je zcela vychladnout. Chladné rozřízneme na polovinu.
  7. Připravíme si krém. Žloutky a bílky si oddělíme. Do mléka přidáme vidličkou rozšlehané žloutky a důkladně promícháme. Přidáme kr. a vanilkový cukr a dáme na oheň. Když máme cukr rozpuštěný, přidáme mouku. Dáváme pozor, aby se nám nevytvořily hrudky. Uvaříme hustý krém.
  8. 3 bílky si vyšleháme na tuhý sníh, který vmícháme vařečkou do hotového teplého krému spolu s máslem. Promícháme a necháme vychladnout.
  9. Mírně vychladlý krém si dáme do cukrářského sáčku a navrstvíme na 1/2 větrníku.
  10. Sníh si připravíme následovně. Bílky s cukrem si vyšleháme nad párou - postupně přidáme vodu a vyšleháme hustou hmotu. Navrstvíme na žloutkový krém a zakryjeme druhou polovinou větrníku.
  11. Vrch můžeme posypat moučkovým cukrem nebo pokapat rozehřátou čokoládou. Dobrou chuť!
Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář