Tradiční ruský MEDOVNÍK

Neuvěřitelně chutný, sladký a velmi jednoduchý klasický recept na medové řezy. Nádivka ze zakysané smetany a cukru.

Recept Tradiční ruský MEDOVNÍK

Suroviny

Těsto:
3 ksvejce
190 gmáslo
3 lžícemedu
1 šálekkr. cukr
2 lžičkysoda bikarbona
hladká mouka podle potřeby
Nádivka:
2 šálkykr. cukr
3 kelímkyzakysaná smetana (3 x 500 g)

Postup přípravy

  1. Těsto:
    Vajíčka spolu s cukrem ve vodní lázni metličkou vyšleháme do pěny.Tip: Hrnkový chléb téměř bez práce
  2. V menším hrnci rozpustíme máslo s medem. Když máme vyšlehanou pěnu z vajíček a cukru, tenkým proudem přiléváme hmotu z másla a medu a přidáme jedlou sodu. Odstavíme a do teplého přidáváme hladkou mouku. Mouky přidáváme tolik, abychom dostali měkké těsto, se kterým se jednoduše pracuje. Rozdělíme na 4 části.
  3. Připravíme si plech na pečení a papír na pečení. Na papíře vyválíme těsto, které přeložíme i s papírem na druhou stranu plechu a upečeme při teplotě 180 stupňů do zlata. Trvá to krátce, proto dáváme pozor, aby těsto příliš nezhnědlo. Kraje upečeného těsta ostrým nožem zarovnáme a odřezky rozdrtíme - použijeme jako dekoraci na vrch.Tip: Skvělé tvarohové palačinky bez mouky
  4. Pokud chceme koláč vyšší, gramáž surovin si přizpůsobíme.
  5. Ze zakysané smetany a cukru vymícháme jednotnou hmotu, kterou budeme vrstvit mezi jednotlivé těsta.Tip: I bez masa dokázaly naše babičky nakrmit rodinu. Sbírka 14 receptů, které mají hodnotu zlata.
  6. Navrstvené medové řezy odložíme do lednice, nejlépe na celou noc. Tehdy krásné změknou a jsou vynikající.

* V rusku požívají zakysanou smetanu 30%. U nás najdete klasickou 12%, ale i s ní dosáhnete luxusní medové řezy, takže se toho nebojte.