NejRecept.cz Sváteční pečení Vánoce Tradiční ruský MEDOVNÍK
Tradiční ruský MEDOVNÍK
Recept Tradiční ruský MEDOVNÍK
Foto: Triniti

Neuvěřitelně chutný, sladký a velmi jednoduchý klasický recept na medové řezy. Nádivka ze zakysané smetany a cukru.

Triniti Triniti    ·   31.10.2015

Tradiční ruský MEDOVNÍK

Neuvěřitelně chutný, sladký a velmi jednoduchý klasický recept na medové řezy. Nádivka ze zakysané smetany a cukru.

Sdílet na Facebooku
Suroviny

Těsto:

3 ks
vejce
190 g
máslo
3 lžíce
medu
1 šálek
kr. cukr
2 lžičky
soda bikarbona
hladká mouka podle potřeby

Nádivka:

2 šálky
kr. cukr
3 kelímky
zakysaná smetana (3 x 500 g)
Postup receptu
Vytisknout
  1. Těsto:
    Vajíčka spolu s cukrem ve vodní lázni metličkou vyšleháme do pěny.
  2. V menším hrnci rozpustíme máslo s medem. Když máme vyšlehanou pěnu z vajíček a cukru, tenkým proudem přiléváme hmotu z másla a medu a přidáme jedlou sodu. Odstavíme a do teplého přidáváme hladkou mouku. Mouky přidáváme tolik, abychom dostali měkké těsto, se kterým se jednoduše pracuje. Rozdělíme na 4 části.
  3. Připravíme si plech na pečení a papír na pečení. Na papíře vyválíme těsto, které přeložíme i s papírem na druhou stranu plechu a upečeme při teplotě 180 stupňů do zlata. Trvá to krátce, proto dáváme pozor, aby těsto příliš nezhnědlo. Kraje upečeného těsta ostrým nožem zarovnáme a odřezky rozdrtíme - použijeme jako dekoraci na vrch.
  4. Pokud chceme koláč vyšší, gramáž surovin si přizpůsobíme.
  5. Ze zakysané smetany a cukru vymícháme jednotnou hmotu, kterou budeme vrstvit mezi jednotlivé těsta.
  6. Navrstvené medové řezy odložíme do lednice, nejlépe na celou noc. Tehdy krásné změknou a jsou vynikající.

* V rusku požívají zakysanou smetanu 30%. U nás najdete klasickou 12%, ale i s ní dosáhnete luxusní medové řezy, takže se toho nebojte.

Sdílet na Facebooku
Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář