Trubičky z listového těsta - kremrole

Jednoduché a rychlé kremrole z listového těsta plněné bílkovým sněhem. Bílkový sníh už dělám asi 10 let stejný, nikdy neubírám cukr ani neměním za třtinový nebo hnědý. Vždyť pokud si dám pár trubiček na vánoce, tak se celý svět nezhroutí. Vzhledem k tepelně neupraveným bílkum doporučuji kremrole co nejdříve sníst :). Já osobně mám respekt před jídly ze syrových vajec a toto je jeden z mála receptů, kde je používám, i to jen proto, že mám své domácí vajíčka, protože dělat zákusek z kupovaných syrových vajec bych asi neriskovala. Pokud si netroufáte použít syrová vajíčka, najděte si raději recept, kde se bílková pěna šlehá nad párou. Já dělávám většinou takto, je to rychlejší a výsledný efekt je skoro stejný :) Autor: Janaha

Přidal:Janaha, 28.11.2017
Kategorie: Vánoce, Moučníky
Trubičky z listového těsta - kremrole

Suroviny

2 balenílistového těsta po 275g (já měla už rozválené)
3 ksvelké bílky
300 gkrystalového cukru
75 mlvody

Postup přípravy

  1. Listové těsto rozkrájíme rádýlkem na jemně pomoučené desce na 8 stejně širokých pásů (z obou kusů těsta máme spolu 16 kremrolí).
  2. Kovové formičky si namažeme olejem a na každou navineme pásek těsta tak, aby se částečně překrýval.
  3. Navinuté kremrole ukládáme na plech vyložený pečícím papírem. Ponatíráme žloutkem, které rozmícháme s trochou vody. Peču na 200 ° do světlehněda. Po upečení je necháme trošku vychladnout a potom je opatrně stáhneme z formiček. Pomáháme si čistou utěrkou, kterou chytíme širší kovový konec formičky a druhou rokou zlehka taháme kremrolu dolu (trošku se drolí, ale to je u listového těsta normální).
  4. Vychladlé kremrole naplníme sněhem z bílků a jemně pocukrujeme. Nejlepší jsou hned po upečení, ale i druhý den jsou stále dobré. Ty, které nestihneme sníst, máme samozřejmě v chladničce. Po naplnění je nedáváme hned do chladničky, ale necháme je nejdříve volně vychladnout v kuchyni na stole.
  5. Bílkový sníh: bílky vyšleháme zcela do tuha. Zatím si dám svařit cukr s vodou (nevařím ho dlouho, pouze nechám pořádně sevřít). Potom vařící sirup pomalu přiléváme (za stálého šlehání) do bílků. Sníh by měl nabrat na objemu. Sníh ještě dobře prošleháme, aby trochu vychladl a pomocí zdobičky naplním vychladlé trubičky. Při přípravě sněhu je dobré mít pomocníka (jeden šlehá sníh a druhý lije vařící cukrový sirup), nebo použít šlehač se stojanem a mísou, který šlehá sám.

Můj blog: Recepty z mojej kuchyne