Vanilkové makové rohlíčky

Velmi zajímavý starodávný recept z mé sbírky, vhodný zejména pro milovníky máku :) Pokud chcete obměnit své tradiční vánoční cukroví něčím novým, vyzkoušejte k vanilkovým těstu přidat mák. Vzniknou vám tak makové vanilkové rohlíčky, které chutnají opravdu fantasticky. Autor: Janaha

Recept Vanilkové makové rohlíčky

Suroviny

210 ghrubé mouky
100 gmásla
75 gmoučkového cukru
70 gmletého máku
špetkasoli
1 ksmalé vejce
moučkový cukr smíchaný s vanilkovým cukrem na obalování

Postup přípravy

  1. Všechny suroviny rychle smícháme rukama v misce (máslo i vejce musí být zcela studené z lednice).Tip: Šnekový beránek - velikonoční pečení
  2. Těsto přeložíme na pomoučený vál, vytváří bochník a uděláme si váleček, nakrájíme ho na stejné kousky a z každého rukama vytvarujeme rohlíček. Toto těsto nedávám zchladit, protože pak se drolí pod rukama (hrubá mouka a mák dělají své).
  3. S těstem se trochu hůře pracuje, pokud byste ho měli opravdu velmi měkké, zkuste ho přece jen dát na chvilku zchladit.Tip: Velikonoční babiččin mazanec
  4. Rohlíčky ukládáme na plech vyložený papírem na pečení. Nedávejte je velmi na hustě, při pečení ještě trochu narostou. Já mám plech 40 x 30cm a nikdy nedávám péct více než 20 rohlíčků (5 řad po 4 ks). Pekla jsem na 200 ° asi 9 - 10 minut (řiďte se svou troubou - každá trouba peče jinak).
  5. Rohlíčky by i po upečení měli zůstat bledé. Těsně po upečení jsou velmi křehké, proto je necháme na plechu trochu vychladnout a pak je (ještě horké) obalíme v moučkovém cukru smíchaným s vanilkovým cukrem.Tip: Velikonoční pečivo OVEČKY bez formy na pečení
  6. Z tohoto množství těsta jsem udělala cca 30 rohlíčků (pokud budete dělat menší dá se i více).

Zdroj: Recepty z mojej kuchyne