Vanilkové rohlíčky

Když se řekne vánoční cukroví, jako první se mi vybaví vanilkové rohlíčky. Nemůžu si pomoct, ale bez nich si Vánoce ani neumím představit. Receptů na ty "zaručeně nejlepší" rohlíčky je samozřejmě velká spousta a těžko soudit, který z nich je lepší. Já se dnes s Vámi podělím o náš rodinný recept. Autor: Míša

Přidal:, 6.12.2016
Kategorie: Vánoční cukroví, Vánoce, Koláče, cukroví
Vanilkové rohlíčky

Suroviny

Na asi 80-90 ks:
210 gmásla
70 gmoučkového cukru
280 ghladké mouky
100 gmletých neloupaných mandlí (nebo zkuste mleté burské oříšky)
1 lžícevanilkového cukru nebo špetka mleté vanilky
2 lžícerumu
Na obalení
moučkový cukr smíchaný se špetkou mleté vanilky nebo vanilkovým cukrem

Postup přípravy

  1. Ze všech surovin vypracujte hladké a nelepivé těsto, zabalte do folie a dejte alespoň na hodinu odležet do lednice (klidně i přes noc). 
  2. Troubu rozehřejte na 180 stupňů, 2-3 plechy vyložte pečícím papírem. Připravte si do misky moučkový cukr s vanilkou na obalení.
  3. Z těsta tvarujte malé rohlíčky, které klaďte na plech. Tvar i velikost záleží jen na Vás. Pokud chcete mít rohlíčky stejně veliké, kousky těsta si můžete odvažovat. Nebo si těsto rozdělte na několik menších částí a z každé udělejte stejný počet rohlíčků.
  4. Dejte péct do vyhřáté trouby na cca 10 minut, až lehce zrůžoví.
  5. Rohlíčky nechte chvilku vychladnout, vlažné (ne horké) pak obalte v moučkovém cukru. Až zcela vychladnou, dejte do uzavřené krabice a nechte rozležet.

Zdroj: Vikendovepeceni