Vánoční štola

Letos na Vánoce jsem zkoušela upéct vánoční štolu a musím vám říct, že se dokonale vydařila. Místo vánočky, kterou jsem dělávala dosud, budu připravovat toto. :) Někdo do těsta přidává máslo, pak je štolu cítit po másle, ale já jsem použila heru a byla fantastická. Po upečení hned potírám olejem, aby byla pěkně lesklá a křupavá a ještě pocukrujem. S máslem a medem to je skvělá volba na snídani. Už teď se mi sbíhají sliny :) Autor: Adddy

Přidal:Adddy17, 22.1.2017
Kategorie: Vánoce, Pečivo
Vánoční štola

Suroviny

600 gpolohrubé mouky
200 ghery
100 gcukru
2 ksvejce
špetkasoli
kostkadroždí
asi 2 dclmléka
dle chutirozinky, oříšky, kandované ovoce...

Postup přípravy

  1. Do mísy dáme polohrubou mouku, cukr, vejce, sůl, droždí a rozpuštěnou heru, dle chuti nasekané oříšky, rozinky, kandované ovoce a zalijeme teplým mlékem a zpracujeme těsto, které necháme na teplém místě vykynout.
  2. Těsto ve tvaru bochánku vyklopíme na plech na pečicí papír, potřeme olejem a pečeme při 150 °C.
  3. Když to štoly píchneme špejlí a nelepí se těsto, je upečená.
  4. Štolu vyndáme a ještě teplou potřeme olejem a pocukrujeme cukrem moučka.
  5. Necháme vystydnout. Dobrou chuť :)