Velikonoční mazanec

Stejný recept jako na jidáše jsem použila na mazanec. Je to můj oblíbený recept, tak proč ne. Když jsou jidáše nejlepší, tak proč by nemohl být výborný i mazanec. Určitě zkuste s mandličkami navrchu. Nebíčko v tlamičce. Doslova jsem se musela ovládat, abych celý nesnědla ještě teplý, jen jsem ochutnala. Dnes peču druhý, protože po prvním nezůstal ani drobek.

Přidal:, 30.3.2018
Kategorie: Velikonoce, Pečivo
Velikonoční mazanec

Suroviny

500 ghladké mouky
60 gkrupicového cukru
300 mlsmetany na vaření (použít lze i smetanu ke šlehání nebo mléko)
kostkadroždí
3 ksžloutky
150 gmásla
nastrouhaná citronová kůra z 1 citronu
asi 2 lžičky citronové šťávy
vanilkový cukru
špetka soli

Postup přípravy

  1. Klasicky vypracujeme těsto jako na jidáše - recept ZDE.
  2. Pouze s tím rozdílem, že z těsta neděláte malé bochánky nebo šneky, ani pletýnky, ale klasicky vypracujeme bochník, který na papíře na pečení potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme mandlemi.
  3. Pečeme v předem vyhřáté troubě při teplotě 160 - 180 stupňů dozlatova. Sledujeme, každá trouba peče jinak, proto se řiďte tou svou.
  4. Necháme vychladnout na mřížce a můžeme papat.