NejRecept.cz Sváteční pečení Velikonoce Mazanec Velikonoční mazanec
Velikonoční mazanec
Recept Velikonoční mazanec
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
NejLucka NejLucka    ·   30.3.2018

Velikonoční mazanec

Stejný recept jako na jidáše jsem použila na mazanec. Je to můj oblíbený recept, tak proč ne. Když jsou jidáše nejlepší, tak proč by nemohl být výborný i mazanec. Určitě zkuste s mandličkami navrchu. Nebíčko v tlamičce. Doslova jsem se musela ovládat, abych celý nesnědla ještě teplý, jen jsem ochutnala. Dnes peču druhý, protože po prvním nezůstal ani drobek.

Sdílet na Facebooku
Suroviny
500 g
hladké mouky
60 g
krupicového cukru
300 ml
smetany na vaření (použít lze i smetanu ke šlehání nebo mléko)
kostka
droždí
3 ks
žloutky
150 g
másla
nastrouhaná citronová kůra z 1 citronu
asi 2 lžičky citronové šťávy
vanilkový cukru
špetka soli
Postup receptu
Vytisknout
  1. Klasicky vypracujeme těsto jako na jidáše - recept ZDE.
  2. Pouze s tím rozdílem, že z těsta neděláte malé bochánky nebo šneky, ani pletýnky, ale klasicky vypracujeme bochník, který na papíře na pečení potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme mandlemi.
  3. Pečeme v předem vyhřáté troubě při teplotě 160 - 180 stupňů dozlatova. Sledujeme, každá trouba peče jinak, proto se řiďte tou svou.
  4. Necháme vychladnout na mřížce a můžeme papat.
Sdílet na Facebooku
Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář