Velikonoční řecké pletýnky

Recept Velikonoční řecké pletýnky
FOTO OD VÁS
Vyzkoušel/a si recept?
Nahraj fotku a pochlub se
PŘIDAT FOTKU

Připravujete i vy na Velikonoce domácí pečivo? Nadýchané, chutné pečivo pro koledníky. Mňam!

FOTO OD VÁS
Vyzkoušel/a si recept?
Nahraj fotku a pochlub se
PŘIDAT FOTKU

SUROVINY

Kvásek:

3 lžícesušené droždí
3/4 šálkumléko
1/2 šálkupolohrubá mouka
1 lžícekr. cukr
špetkasůl

Těsto:

1,5 kgpolohrubá mouka
2 šálkykr. cukr
8 ksvejce
1,5 šálkumléko
300 gmáslo
1/2 šálkunasekané mandle
1 bal.vanilkový cukr

Na vrch:

1 ksvejce
2 lžícemleiko
sezam na posypání

POSTUP PŘÍPRAVY

TISKULOŽIT
  1. Kvásek:
    Mléko ohřejeme a přidáme cukr - necháme rozpustit. Přidáme sušené droždí, mouku a špetku soli. Necháme vykynout.
  2. Těsto:
    Všechny suroviny smícháme v misce, přidáme vykynutý kvásek a zpracujeme hladké těsto, které necháme na teplém místě vykynout. Vykynuté těsto znovu prohněteme a necháme ještě jednou nakynout. Po druhém vykynutý těsto rozdělíme na 6 dílků. Každý kousek rozdělíme na 3 menší části, které vytvarujeme do dlouhého "provázku". Z 3 "provázků" upleteme cop a kraje spojíme - uděláme kruh.
  3. Takto upletené pletýnky ukládáme na plech, který jsme vyložili papírem na pečení a potřeme je rozšlehaným vajíčkem, ke kterému jsme přidali 2 lžíce mléka. Zakryjeme je utěrkou a necháme na teplém místě kynout cca 40 minut. Vrch posypeme sezamem.
  4. Pečeme v předem vyhřáté troubě při teplotě 220 stupňů po dobu 10 minut. Následně teplotu snížíme na 200 stupňů a pečeme dalších 30-40 minut. Dobrou chuť!

Zdroj: Gastronom

PODĚLTE SE O RECEPT S OSTATNÍMI
INSPIRACE NA KAŽDÝ DEN
KOMENTÁŘE K RECEPTU
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit