Věnečky s poctivou karamelovou domácí šlehačkou

Klasické věnečky z odpalovaného těsta. Mám je moc ráda. Je sice s nimi práce jako na kostele, ale určitě se vyplatí. Dělám je večer, protože připravuji domácí karamelovou šlehačku, která musí odstát v lednici minimálně přes noc a šlehám až druhý den. Je krásně nadýchaná a s velmi lahodnou a jemnou chutí po karamelu. Už jsem dělala i z práškové karamelové šlehačky, ale nebylo to ono. Pokud se již pouštím do věnečků, tak jedině s domácí poctivou karamelovou šlehačkou. Zkuste. Autor: Marta M.

Přidal:, 7.7.2017
Kategorie: Moučníky
Věnečky s poctivou karamelovou domácí šlehačkou

Suroviny

Těsto:
1/2 lvody
250 gPalmarín
300 gpolohrubá mouka
špetkasoli
8 ksvajíčka
Náplň:
360 gkr. cukr
1 lmléka
4 kszlatý klas
8 ksžloutky
2 ksvanilkový cukr
Karamelová šlehačka:
200 gkr. cukr
1 lsmetana ke šlehání
4 bal.stužovač

Postup přípravy

  1. Do vody dám Palmarín, když začne vřít, vysypu mouku, když zhoustne na kaši odstavím.
  2. Dám vychladnout a po jednom vajíčku přidávám a vymíchám na jemnou kaši.
  3. Sáčkem na ozdobu dělám věnečky na plech, kde jsem uložila pečící papír. Snažím se dělat stejné věnečky, aby byly pěkné.
  4. Náplň:
    Z cukru, mléka, zlatého klasu, žloutků a vanilky uvařím pudink a ještě do horkého vmíchám sníh z bílků.
  5. Karamelová šlehačka:
    200 g krystalový cukr - zkaramelizovat, přidám 1 l smetany a vařím, dokud se karamel rozpustí.
  6. Nechám vychladnout a dám do lednice přes noc. Pak přidám 4 ztužovače a vyšlehám.
  7. Věnečky proříznu a naplním pudinkem, potom šlehačkou a přikryji. Nakonec posypu moučkovým cukrem.
  8. Věnečky peču při teplotě 220 stup. - 10 min., pak snížím teplotu na 175 stupňů a peču 15 min. Nakonec pootevřu troubu a suším ještě 5 min. Během pečení troubu neotevírám.