Vepřová pečeně s br. knedlíčkem a špenátkem

Další můj oblíbený recept, se kterým bych se s vámi chtěla podělit. Miluji špenát. Někdo ho asi nesnáší, protože mu připomíná tu nechutnou hmotu ze školní jídelny, která byla taková zelená, že vás až přešla chuť sníst to. K tomu domácí bramborový knedlík a samozřejmě ani masíčko nesmí chybět.

Přidal:admin, 16.2.2018
Kategorie: Hlavní jídla
Vepřová pečeně s br. knedlíčkem a špenátkem

Suroviny

Knedlíky:
1 kgbrambory vařené
2 ksvejce
2 ČLsůl
100 gdětská krupička
100 gmouka hrubá
Dále:
maso vepřové v celku
sádlo
cibule
česnek
špenát

Postup přípravy

  1. Uvařené brambory ve slupce oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle na vál, pak brambory posypeme krupičkou, moukou a solamylem, osolíme přidáme vejce a vše zpracujeme v pevné těsto, pokud je potřeba přidáváme mouku i krupičku ve stejné množství.
  2. Vytvoříme válečky, které zabalíme do plátěných utěrek, po stranách svážeme a vaříme ve vroucí vodě 30 minut.
  3. Maso vepřové v celku (nebo na silnější plátky) prohněteme prosolíme a odložíme. V kastrolu na sádle zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli s česnekem na plátky. Vložíme prosolené maso a orestujeme po všech stranách až maso zezlátne. Poté jej podlijeme hrnkem vařící vody, pokmínujeme, okořeníme dle chuti a dáme přikryté do trouby rozpálené na 180°C a pečeme 1 hodinu (koštujeme maso, jestli je měkké) s občasným promícháním a dolitím vody. Po uvedené době sejmeme poklici a pečeme ještě asi 10-15 min. odkryté bez podlívání do křupavé kůrčičky.
  4. Na závěr dolijeme vřící vodu na potřebné množství šťávy, setřeme ze stěn výpek a rozmícháme ve šťávě (můžeme ještě provonět jedním utřeným stroužkem česneku).
  5. Podáváme s brambor. knedlíkem a špenátem.

Zdroj: Vaření a pečení s radostí