Větrník na plech - fotopostup

Fantastický zákusek, který se hodí nejen na Vánoce, Velikonoce, ale i na nedělní odpoledne. Tento větrník jsem pekla ještě v sobotu, aby odpalované těsto krásně změklo a aby se v ústech dokonale rozplýval. A i tak bylo. Polovina plechu byla pryč mrknutím oka. Autor: Mineralka

Přidal:, 25.3.2019
Kategorie: Sváteční pečení, Zákusky, Dezerty, Vánoce, Velikonoce
Čas přípravy:
Čas vaření:
Recept Větrník na plech - fotopostup

Suroviny

Těsto:
200 mlvody
200 mloleje
180 ghladké mouky
špetkasoli
6 ksvajec
1 ksvařené salko
3/4 lmléka
2 bal.vanilkové pudinky
1 bal.máslo
2 bal.šlehačky v prášku
250 mlmléka
Poleva:
5 dkgpískového cukru
4 lžícemléka
20 dkgmletého cukru

Postup přípravy

  1. Vodu dáme do hrnce, přidáme olej, špetku soli a necháme sevřít. Přidáme hladkou mouku a stále mícháme. Mícháme, dokud se těsto nezačne oddělovat od stěn hrnce.Tip: Velikonoční mazanec
  2. Pak odstavíme, necháme vychladnout a postupně přidáváme jedno vajíčko po druhém a za každým důkladně vyšleháme. Těsto rozdělíme na polovinu a natřeme na plechy, které jsme vyložili pečícím papírem.
  3. Pečeme v předem vyhřáté troubě při teplotě 190 stupňů asi 20 minut.Tip: Tradiční velikonoční syrek/hrudka
  4. Pudink uvaříme, necháme mírně vychladnout a přidáme salko (karamelové). Utřeme a necháme vychladnout, pak přidáme máslo. Natřeme na těsto a pěkně uhladíme.
  5. Na karamelový krém navrstvíme šlehačku a zakryjeme druhým plátem těsta. Alternativa: do šlehačky přidejte lžíci karamelového salka.Tip: Sbírka 6 nejlepších receptů na velikonoční mazanec, ze které si určitě vyberete.
  6. Cukr necháme zkaramelizovat, přidáme mléko a karamel rozvaříme. Přidáme mletý cukr a vymícháme hladkou polevu.