NejRecept.cz Dezerty Zákusky Větrník na plech - fotopostup
Větrník na plech - fotopostup
Recept Větrník na plech - fotopostup
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
Mineralka Mineralka    ·   25.3.2019

Větrník na plech - fotopostup

Fantastický zákusek, který se hodí nejen na Vánoce, Velikonoce, ale i na nedělní odpoledne. Tento větrník jsem pekla ještě v sobotu, aby odpalované těsto krásně změklo a aby se v ústech dokonale rozplýval. A i tak bylo. Polovina plechu byla pryč mrknutím oka. Autor: Mineralka

45 min
Čas přípravy
40 min
Čas vaření
Sdílet na Facebooku
Suroviny

Těsto:

200 ml
vody
200 ml
oleje
180 g
hladké mouky
špetka
soli
6 ks
vajec
1 ks
vařené salko
3/4 l
mléka
2 bal.
vanilkové pudinky
1 bal.
máslo
2 bal.
šlehačky v prášku
250 ml
mléka

Poleva:

5 dkg
pískového cukru
4 lžíce
mléka
20 dkg
mletého cukru
Postup receptu
Vytisknout
  1. Vodu dáme do hrnce, přidáme olej, špetku soli a necháme sevřít. Přidáme hladkou mouku a stále mícháme. Mícháme, dokud se těsto nezačne oddělovat od stěn hrnce.
  2. Pak odstavíme, necháme vychladnout a postupně přidáváme jedno vajíčko po druhém a za každým důkladně vyšleháme. Těsto rozdělíme na polovinu a natřeme na plechy, které jsme vyložili pečícím papírem.
  3. Pečeme v předem vyhřáté troubě při teplotě 190 stupňů asi 20 minut.
  4. Pudink uvaříme, necháme mírně vychladnout a přidáme salko (karamelové). Utřeme a necháme vychladnout, pak přidáme máslo. Natřeme na těsto a pěkně uhladíme.
  5. Na karamelový krém navrstvíme šlehačku a zakryjeme druhým plátem těsta. Alternativa: do šlehačky přidejte lžíci karamelového salka.
  6. Cukr necháme zkaramelizovat, přidáme mléko a karamel rozvaříme. Přidáme mletý cukr a vymícháme hladkou polevu.
Sdílet na Facebooku
Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář