NejRecept.cz Dezerty Koláče Moravské koláče Vynikajíci kynuté koláče
Vynikajíci kynuté koláče
Recept Vynikajíci kynuté koláče
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
Foto: Vaření a pečení s radostí

Dnes jsem měla spoustu volného času, tak jsem se trochu hrála s dizajnem moravských koláčků. I mák, i tvaroh, i ořechy, i rozinky, i mandle, i brusinky, no všechny vynikající suroviny. No řekněte, nejsou nádherné? Mně se velmi líbí, ani se mi nechce kousnout, ale tak s radostí je nabídnu i vám :)

NejLucka NejLucka    ·   1.3.2018

Vynikajíci kynuté koláče

Dnes jsem měla spoustu volného času, tak jsem se trochu hrála s dizajnem moravských koláčků. I mák, i tvaroh, i ořechy, i rozinky, i mandle, i brusinky, no všechny vynikající suroviny. No řekněte, nejsou nádherné? Mně se velmi líbí, ani se mi nechce kousnout, ale tak s radostí je nabídnu i vám :)

Suroviny
20 g
droždí
1 lžička
cukru
cca 250 ml
vlažného mléka
3 ks
žloutky
100 g
másla
500 g
polohrubé mouky
1/2 lžičky
soli
3 lžíce
cukru
1 bal.
vanilkový cukr
citronová kůra z 1 citronu
2 lžíce
sádla
vejce na potření
Postup receptu
Vytisknout
  1. Nejprve si připravíme kvásek - droždí rozmícháme s cukrem, přilijeme mléko a přikryté necháme vyběhnout.
  2. Mezitím rozpustíme máslo a do vlažného vmícháme žloutky. Mouku smícháme se solí, oběma cukry, citronovou kůrou, přidáme kvásek, máslo se žloutky a zpracujeme těsto (můžeme i mixerem), na závěr ještě vmícháme sádlo, koláčky jsou pak pěkně křehké. Těsto přikryjeme utěrkou a na teplém místě necháme asi hodinu kynout.
  3. Vykynuté těsto rozválíme na hady, pak rozdělíme na požadovaný počet dílků a uválíme kuličky. Uhlazenou stranou je klademe vrchem (zatočenou dospodu) na plech, přikryjeme utěrkou, igelitem a necháme ještě hodinu kynout.
  4. Závažím obaleným v plátýnku nebo rovným dýnkem malé skleničky vmáčkneme do každého koláčku důlek. Okraje každého koláčku potřeme rozšlehaným vejcem.
  5. Koláčky plníme různými náplněmi (tvarohovou, makovou, ořechovou, povidlovou atd.), zdobíme rozinkami, mandličkami nebo brusinkami.
  6. Pečeme na 160 stupňů do zlatova.

Zdroj: Vaření a pečení s radostí

Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář