Vynikajíci kynuté koláče

Dnes jsem měla spoustu volného času, tak jsem se trochu hrála s dizajnem moravských koláčků. I mák, i tvaroh, i ořechy, i rozinky, i mandle, i brusinky, no všechny vynikající suroviny. No řekněte, nejsou nádherné? Mně se velmi líbí, ani se mi nechce kousnout, ale tak s radostí je nabídnu i vám :)

Přidal:admin, 1.3.2018
Kategorie: Moučníky
Vynikajíci kynuté koláče

Suroviny

20 gdroždí
1 lžičkacukru
cca 250 mlvlažného mléka
3 ksžloutky
100 gmásla
500 gpolohrubé mouky
1/2 lžičkysoli
3 lžícecukru
1 bal.vanilkový cukr
citronová kůra z 1 citronu
2 lžícesádla
vejce na potření

Postup přípravy

  1. Nejprve si připravíme kvásek - droždí rozmícháme s cukrem, přilijeme mléko a přikryté necháme vyběhnout.
  2. Mezitím rozpustíme máslo a do vlažného vmícháme žloutky. Mouku smícháme se solí, oběma cukry, citronovou kůrou, přidáme kvásek, máslo se žloutky a zpracujeme těsto (můžeme i mixerem), na závěr ještě vmícháme sádlo, koláčky jsou pak pěkně křehké. Těsto přikryjeme utěrkou a na teplém místě necháme asi hodinu kynout.
  3. Vykynuté těsto rozválíme na hady, pak rozdělíme na požadovaný počet dílků a uválíme kuličky. Uhlazenou stranou je klademe vrchem (zatočenou dospodu) na plech, přikryjeme utěrkou, igelitem a necháme ještě hodinu kynout.
  4. Závažím obaleným v plátýnku nebo rovným dýnkem malé skleničky vmáčkneme do každého koláčku důlek. Okraje každého koláčku potřeme rozšlehaným vejcem.
  5. Koláčky plníme různými náplněmi (tvarohovou, makovou, ořechovou, povidlovou atd.), zdobíme rozinkami, mandličkami nebo brusinkami.
  6. Pečeme na 160 stupňů do zlatova.

Zdroj: Vaření a pečení s radostí