Babiččiny plněné bramborové placky
Tak jsem si konečně našla čas i na tyto posúchy, které mě naučila dělat moje babička. Babka tyto posúchy kdysi pekávala na litinové plotně starého sporáku, ve kterém se topilo dřevem. Já je peču na sucho na teflonové pánvi.
FOTO OD VÁS
Vyzkoušel/a si recept?
Nahraj fotku a pochlub se
PŘIDAT FOTKUNahraj fotku a pochlub se
SUROVINY
Těsto:
1 ksvejce
100 mlrozpuštěné vepřové nebo kachních masti (olej)
2-3 lžičkysoli
1 lžičkacukru
100 mlmléka
400-500 mlvody
1 kgpolohrubé mouky
42 gčerstvé droždí (1kocka)
Nádivka:
asi 3/4-1 kgbrambor
kmín, sůl, pepř
1 ksvelká cibule
2-3 lžícevepřové nebo kachní sádlo (olej) na osmažení cibule
rozpuštěna vepřová nebo kachní (kachní) mast na natírání
- Brambory si uvařím v osolené vodě s trochou kmínu.
- Cibuli nakrájíme na malé kostičky a osmahneme na sádle nebo oleji. Z uvařených brambor slijeme vodu, rozmáčknout je, smícháme s osmaženou cibulí, osolíme, přidáme mleté koření a necháme vychladnout.
- Zatím si zamícháme těsto. Já jsem si ho udělala v domácí pekárně, ale můžete také ručně. Pokud budete dělat ručně udělejte si kvásek se 100 ml mléka, cukru a droždí a zadělejte si poměrně tuhé těsto, které nechte dobře vykynout.
- Vykynuté těsto jsem na pomoučeném vále rozválela na čtverec cca 40x40cm a rádýlkem rozdělila na 4 pruhy po délce i po šířce. Vzniklo mi 16 čtverců (asi 10x10cm). Na každý jsem dala za polévkovou lžíci kopcem bramborové nádivky, a udělala bochánky (jako buchty).
- Posúchy peču na suché teflonové pánvi, nepříliš prudce, aby se propekly i zevnitř. Hned po upečení je natírám mastí z obou stran.
- Ukládám je na sebe a když jsou všechny hotové, ještě horké je přikryji převrácenou mísou (alespoň na 30 min. i více), aby změkly. Namísto masti můžete dát do těsta, i na smažení cibule olej. Na potírání je nejlepší mast.
- Na náplň jsem použila brambory od oběda, jen jsem je zahřála a smíchala s usmažení cibulí a osolila a okořenila. Pokud vám při pečení zůstává na pánvi mouka, před každým dalším pečením ji otřete suchým hadříkem - pozor na prsty :).
Zdroj: Recepty z mojej kuchyne
KOMENTÁŘE K RECEPTU