Fantastický extra čokoládový koláč

Nenechte se zmást velikostí koláče na fotografii, opravdu je hodně malý :) Občas mě totiž trápí nedostatek strávníků a tak se snažím péct jen něco opravdu malého. Jako třeba tento čokoládový koláč. Je pravda, že z něj bez problému uděláte i čtyři porce nebo si ho můžete upéct z dvojité dávky. Ale pokud jste jen dva, máte na dvě odpoledne o zákusek postaráno. Koláč je krásně vláčný, s plnou čokoládovou chutí. Je rychlý a jednoduchý na přípravu a servírovat ho můžete hned po vychladnutí. Vylepšit se dá kopečkem ušlehané šlehačky nebo třeba pikantní marmeládou. Skvěle chutná se šálkem dobré kávy nebo prostě jen tak. Autor: Mila

Přidal:, 16.1.2017
Kategorie: Moučníky, Dorty
Fantastický extra čokoládový koláč

Suroviny

Čokoládový koláč o průměru cca 16 cm:
40 gmásla
50 ghořké čokolády 55-60%
60 mlmléka
1 ksvejce
50 gtřtinového cukru (nebo cukru krupice)
75 gmouky (dala jsem mix hladké a polohrubé)
1/2 lžičkyprášku do pečiva
Čokoládová poleva:
40 ghořké čokolády 55-60%
30 gsmetany ke šlehání

Postup přípravy

  1. Troubu předehřejte na 175 stupňů, dortovou nebo koláčovou formu u průměru cca 16 cm vyložte pečícím papírem.
  2. Máslo rozpusťte společně s čokoládou a dobře promíchejte. Přilijte mléko a vymíchejte do hladké pasty. Mléko by nemělo být studené z lednice, ideálně pokojové teploty.
  3. Vejce vyšlehejte s cukrem do husté pěny, přidejte čokoládou směs a nakonec prosátou mouku smíchanou s práškem do pečiva. Těsto nešlehejte příliš rychle, stačí jen promíchat stěrkou.
  4. Nalijte do připravené formy a dejte péct do vyhřáté trouby na 15-20 minut. Špejlí si ověřte, zda je koláč propečený. Nechte chvilku vychladnout ve formě, pak překlopte na chladicí mřížku. Mezitím si připravte polevu.
  5. Čokoládu nasekejte, dejte do misky a zalijte horkou smetanou. Nechte chvilku stát, pak stěrkou vymíchejte do hladkého krému. Na občasného míchání nechte polevu lehce zhoustnout, pak nalijte na vychladlý koláč a rozetřete. Můžete ihned servírovat. 
     
  6. Koláč není potřeba uchovávat v lednici, nejlépe chutná, když má pokojovou teplotu a je krásně vláčný.

Zdroj: Víkendové pečení