NejRecept.cz Dezerty Štrůdly a záviny Fantastický ořechový závin, měkký jako pavučinka
Fantastický ořechový závin, měkký jako pavučinka
Recept Fantastický ořechový závin, měkký jako pavučinka
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
Triniti Triniti    ·   1.12.2016

Fantastický ořechový závin, měkký jako pavučinka

Vynikající ořechový závin, který vám při pečení nepraskne. Určitě jste se setkali při pečení kynutých závinů, že při pečení povrch praskl, nádivka vytekla a závin tak nevypadal pěkně. Toto těsto je takové elastické, že při pečení ještě nikomu nepraskl, ale tak, můžete být první: D Základem je těsto nevyválet na příliš tenký plát, při pečení tak nevyschne a nepraskne. Zkuste.

Suroviny

Těsto:

550 g
hladká mouka
1 kostka
čerstvé droždí
200 ml
vlažné mléko
80 g
kr. cukr
1 ks
vejce
75 g
máslo
1 ks
citron - kůra
1 bal.
vanilkový cukr
špetka
sůl

Náplň:

250 g
mleté oříšky
150 g
mleté mandle
80 g
kr. cukr
5 PL
rum
1 ks
vejce

Dále:

1 ks
žloutek
2 PL
voda
Postup receptu
Vytisknout
  1. Droždí spolu s lžící cukru a s trochou mouky rozmícháme v 100 ml teplého mléka. Necháme vzejít kvásek.
  2. Do velké mísy prosejeme mouku, přidáme zbylý cukr, sůl, nastrouhanou citronovou kůru, vanilkový cukr, vajíčko, zbylé mléko, změklé máslo a kvásek. Mixérem nebo rukama vypracujeme hladké těsto, které necháme zakryté utěrkou kynout půl hodinu.
  3. Mleté ořechy a mandle smícháme v misce, přidáme cukr a vajíčko. Vše spolu dobře vymícháme.
  4. Vykynuté těsto rozdělíme na 3 stejné části, rozválíme na pomoučené pracovní desce na plát silný cca 1 cm, potřeme nádivkou a srolujeme.
  5. Přeložíme na papírem vyložený plech na pečení, zakryjeme utěrkou a necháme kynout ještě 20 minut.
  6. Troubu předehřejte na 175 stupňů, záviny potřeme rozšlehaným žloutkem, do kterého jsme přidali vodu a pečeme 40 minut.
  7. Upečené necháme vychladnout a můžeme podávat.
Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář