Hovězí kostky na divoko

Nedávno jsem viděla v televizi pořad, kde si povídali o hovězím mase. Říkali, že konzum hovězího masa v posledním období poklesl, proto jsem se rozhodla podpořit statistiku a uvařila jsem hovězí kostky nadivoko. Já k této statistice přispívám dost často, mám ráda červené maso na různé způsoby. Nezapomeňte, že nejlepší je použít čerstvé maso, nejlépe z domácího chovu, ale vím, že dnes je takové maso finančně náročné, proto raději sáhneme i po mase z velkoobchodu. Stále dívejte datum spotřeby a maso před použitím dobře umyjte pod teplou tekoucí vodou. Autor: Naďa I. (Rebeka)

Přidal:, 1.5.2017
Kategorie: Hlavní jídla
Hovězí kostky na divoko

Suroviny

500 ghověího zadního masa (kýta, plec...)
1 kscibule
kousekpetržele
kousekceleru
1 ksmrkev
50 gšpeku
1 lžícerajského protlaku
2 lžičkycukru
1 lžícesádla
2 ksbobkové listy
2 kuličkyjalovce
4 kuličkynového koření
dle chutičerný a bílý pepř (celý)
1/2 lžičkytymiánu
1 lžičkaoregána
dle chutisůl
dle potřebyhovězí vývar
2 lžičkycitronové šťávy
200 ml30% smetany ke šlehání
1 lžícehladké mouky

Postup přípravy

  1. V hrnci rozpálíme sádlo, přidáme na kostičky pokrájený špek a vyškvaříme. Přidáme na kostičky pokrájenou cibuli a osmahneme do tmava.
  2. Maso překrájíme na větší kostky, osolíme a 10 minut restujeme za stálého míchání. Přidáme všechno koření, které jsme podrtili v hmoždíři. Přidáme rajský protlak, cukr a opět cca 5 minut restujeme.
  3. Podlejeme vývarem a dusíme do měkka. V průběhu dušení podle potřeby doléváme vývar.
  4. Měkké maso vyjmeme a šťávu se zeleninou a špekem rozmixujeme.
  5. Ve šlehačce rozmícháme mouku a přidáme do pomixované šťávy. Přidáme citronovou šťávu a dochutíme solí, event. cukrem. Poté omáčku ještě propasírujeme přes jemné sítko.
  6. Vložíme zpět maso a prohřejeme.
  7. Podáváme s kynutým nebo bramborovým knedlíkem.

Můj blog: Vaření s Tomem