Koblížky plněné domácím džemem

Tento týden jsem tyto koblihy dělala podruhé. Poprvé jsem plnila čokoládou a teď, dnes jsem plnila domácí marmeládou, kterou jsem dělala ještě v létě. Zásoby docházejí, už je načase, aby zima odešla a znovu se urodilo ovoce :) Není nad domácí marmelády, čalamády, zavařeniny, ... všechno domácí je mnohem lepší než kupované :) Tyto koblihy zmizely z talíře za pár minut. U nás doma zakazuji jíst pokud peču, protože stále když se otočím od pánve, talíř je prázdný :D

Přidal:Triniti, 12.1.2017
Kategorie: Hlavní jídla
Koblížky plněné domácím džemem

Suroviny

500 gpolohrubá mouka
20 gčerstvé droždí
220 mlmléka
90 gzakysaná smetana
70 gmoučkový cukr
2 ksžloutky
20 gmáslo
1/2 lžičkysůl
1/2 lžičkycitronová kůra
1 PLrum
podle chutivanilka
marmeláda na plnění
moučkový cukr na posypání

Postup přípravy

  1. V troše mléka rozpustíme lžičku cukru, přidáme čerstvé droždí a necháme vzejít kvásek. Ostatní suroviny smícháme ve velké misce, přidáme kvásek a rukama nebo dřevěnou vařečkou vypracujeme hladké těsto, které zakryjeme utěrkou a necháme kynout na teplém místě.
  2. Po vykynutí těsto přendáme na pomoučenou pracovní desku, rozválíme na tloušťku cca 0,5-1 cm a pomocí okrouhlé formičky nebo sklenice vykrojíme koblihy.
  3. Do středu navrstvíme domácí marmeládu a koblihy uzavřeme.
  4. Takto připravené koblihy zakryjeme bavlněnou utěrkou a necháme kynout půl hodinu.
  5. Po půl hodině koblihy ukládáme do horkého oleje a smažíme z obou stran dozlatova.
  6. Vysmažené ukládáme na papírový ubrousek a před podáváním posypeme moučkovým cukrem.