NejRecept.cz Sváteční pečení Vánoce Vánoční cukroví Kokosové cukroví Kokosoví ježci - tradiční recept
Kokosoví ježci - tradiční recept
Kokosoví ježci - tradiční recept
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
adkas    ·   14.12.2017

Kokosoví ježci - tradiční recept

Tento starodávný recept poslouží zejména mým dívkám, protože žijeme nyní všechny odděleně a nemají přístup k mé knížce receptů. Kokosoví ježci jsou jedním z těch koláčků, které u nás na vánočním stole téměř nikdy nechybí. Každý v naší rodině má rád tento koláček. Peču ho občas i během roku, ale obvykle na Vánoce. Je to skutečně odzkoušený recept. Nenáročný na přípravu a velmi vydatný, co se množství týče. Autor: Adkas

Sdílet na Facebooku
Suroviny

Těsto:

6 ks
vejce
250 g
moučkový cukr
100 g
kr. cukr
200 ml
voda
300 g
hrubá mouka
1 bal.
prášek do pečiva
50 g
mleté ​​oříšky
špetka
sůl

Poleva:

350 g
moučkový cukr
35 g
kakao
10 PL
mléko
1 bal.
máslo nebo Hera
rum nebo rumová aroma

Dále:

200 g
kokos na obalení
Postup receptu
Vytisknout
  1. Připravíme si plech o velikosti 30 x 40 cm.
  2. Jako první si zkaramelizujeme kr. cukr. Zalijeme 200 ml vody a pokud je třeba, za stálého míchání necháme rozvařit karamel. Někdy se mi stane při zalévání zkaramelizovaného cukru, že nějaký kousek zatvrdne. Třeba míchat, povařit a cukr roztaje.
  3. V původním receptu byl ještě kostkový cukr, ale protože já ho nepoužívám, tak jsem si ho zaměnila za kr. cukr. Myslím, že to receptu nijak neublížilo. Žloutky utřeme s moučkovým cukrem do pěny, přidáme vychladlý zkaramelizovaný cukr a prošleháme. Přidáme mouku smíchanou s práškem do pečiva a mleté ořechy. Bílky vyšleháme se špetkou soli na tuhou pěnu, kterou na závěr vmícháme do žloutkově karamelového těsta.
  4. Pečeme při teplotě 180 stupních a děláme zkoušku párátkem. Pokud se těsto nelepí, je upečené. Mrzí mě, že jsem si neodstopovala čas, ale já to už mám po tolika letech jaksi v oku. Těsto necháme vychladnout a nakrájíme na tenké obdélníky, které máčíme v polevě a potom obalíme v kokosu.
  5. Těsto do polevy pouze zlehka namočíme. Nenecháme ho v polevě dlouho, velmi rychle vsákne polevu do sebe a ježci jsou pak příliš mokrí.
  6. Ukládáme na pečící papír a necháme trochu zaschnout. Pak můžeme přeložit do krabice nebo dózy a šup s nimi do komory nebo jiné chladné místnosti.
  7. Polevu si připravíme tak, že všechny suroviny dáme do hrnce a na mírném ohni za stálého míchání rozpustíme. Mícháme, dokud se nám všechno pěkně spojí a pak si můžeme pochutnávat.

Můj blog: Adkas-tastyfood

Sdílet na Facebooku
Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář