Kynutý pletenec s mandličkama jako z obchoďáku

Chytila mě mánie pečení pečiva. Zkoušela jsem nejdříve vánočku, ale jelikož recept na vánočku jsem vám už přidávala, vyzkoušela jsem něco jiného. Kynutý pletenec jako z obchodu. Pekla jsem v hranaté formě, čímž se dosáhla ještě tvar jako z obchodu. Jsem maximálně spokojená jako s výzorem, tak s chutí. Příště ještě přidám i rozinky a bude to vyšperkované na jedničku. Autor: Lacusin

Přidal:, 22.5.2018
Kategorie: Moučníky, Pečivo
Kynutý pletenec s mandličkama jako z obchoďáku

Suroviny

Těsto:
600 ghladké mouky
140 gcukru
250 mlvlažného mléka
30 gdroždí
1 ksvejce
120 gmásla
1/2 lžičkysoli
1 lžičkacitronové kůry
Na dokončení:
50 gplátků mandlí
1 ksvejce na potření

Postup přípravy

  1. Ve vlažném mléce rozdrobíme droždí, přidáme cukr a trochu mouky. Lehce promícháme a necháme vzejít kvásek.
  2. K hotovému kvásku přidáme vejce, rozpuštěné máslo, citronovou kůru, sůl a postupně zamícháváme mouku.
  3. Těsto necháme hodinu kynout. Pak ho rozdělíme na 3 díly a upleteme cop.
  4. Cop přendáme do formy na chlebíček vystlaný pečícím papírem a necháme ještě půl hodiny kynout. Pak potřeme rozšlehaným vejce a posypeme mandlemi.
  5. Upečeme při 160 °C dozlatova.