NejRecept.cz Sváteční pečení Vánoce Vánoční cukroví Linecké cukroví Linecké sněhové věnečky
Linecké sněhové věnečky
Recept Linecké sněhové věnečky
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
Foto: adkas

Při pečení těchto koláčků mě chytila nostalgie. Zavzpomínala jsem si na své dětství, když jsme měli na vánočním stromečku kromě salónek a čokoládových kolekcí i sněhové věnečky. Toto jsou koláčky, které jsou na vánoční svátky přímo stvořené. Z uvedeného množství mi vyšlo cca 64 ks. Autor: Adkas

adkas adkas    ·   29.11.2016

Linecké sněhové věnečky

Při pečení těchto koláčků mě chytila nostalgie. Zavzpomínala jsem si na své dětství, když jsme měli na vánočním stromečku kromě salónek a čokoládových kolekcí i sněhové věnečky. Toto jsou koláčky, které jsou na vánoční svátky přímo stvořené. Z uvedeného množství mi vyšlo cca 64 ks. Autor: Adkas

Sdílet na Facebooku
Suroviny

Těsto:

300 g
hladká mouka
200 g
hera
100 g
moučkový cukr
1 bal.
prášek do pečiva
1 bal.
vanilkový cukr
1 ks
vejce
1 ks
citron - kůra

Pěna:

4 ks
bílky
360 g
kr. cukr

Na ozdobit:

čokoldáová poleva
jahodový džem + rum
Postup receptu
Vytisknout
  1. Mouku, moučkový cukr, vanilkový cukr, prášek do pečiva, nastrouhanou citronovou kůru smícháme na pracovní desce, přidáme tuk a vajíčko. Zpracujeme do kuličky, kterou zabalíme do potravinářské fólie a odložíme do lednice na minimálně 30 minut.
  2. Pak těsto rozdělíme na 2 části, vyválíme na tenčí plát, ze kterého vykrojíme pomocí formičky kolečka.
  3. Kolečka ukládáme na papírem vyložený plech na pečení a pečeme v předem vyhřáté troubě při teplotě 175 stupňů cca 10 minut. Necháme na plechu vychladnout. Když budete vybírat poslední kolečka, teplotu snížíme na 90 stupňů - tam budeme sušit věnečky.
  4. Do hrnce dáme vařit 240 g kr. cukru a zalijeme ho vodou. Dáme tolik vody, aby zakrylo cukr (asi 100-120 ml).
  5. Když začne vřít, snížíme teplotu. Cukr se má vyvařit na hustý sirup, ale ne zkaramelizovat. Cukr vaříme bez míchání.
  6. Zatímco se vaří cukr, vyšleháme bílky se špetkou soli. Když začnou bílky pěnit, přidáme zbylý cukr a šleháme na lesklou pěnu.
  7. Uvařený sirup za stálého šlehání pomalu přidáváme do vyšlehané pěny a ještě šleháme 3-5 minut, dokud nedostaneme lesklou pěnu. Pokud vám zůstane na dně hrnce cukr, nevyškrabávejte ho - pak se pěna nevyšľahá dobře a bude se vám ucpávat sáček /nechte ho na dně, no co už, nevadí).
  8. Pomocí cukrářského sáčku ozdobíme linecká kolečka. Sušíme v troubě při teplotě 90 stupňů cca 15-20 minut.
  9. Do středu dáme džem, do kterého jsme přidali rum a ozdobíme čokoládou.
Sdílet na Facebooku
Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář