Malé tiramisu cupcakes

Něco na sváteční stůl. Tiramisu je hotová pohroma co se týče receptů na internetu. Existuje mnoho druhů, ze syrových vajec bez vajec, se šlehačkou, bez šlehačky a je opravdu umění vybrat ten správný recept. Já mám raději dezerty s těstem, ne s piškoty a tak jsem zkombinovala dvě recepty a vytvořila jeden fantastický, který jsem si zapsala do svého sešitu i s vykřičníkem, že příště třeba udělat tyto koláčky z dvojité dávky. Autor: Dulinka

Přidal:dobrotydulinka, 14.4.2017
Kategorie: Moučníky
Malé tiramisu cupcakes

Suroviny

Na těsto:
100 ghladké mouky
0.5 lžičkyprášku do pečiva
50 mlmléka
1 lžičkavanilkového extraktu
50 gmásla
140 gcukru
2 ksvajíčka
špetkasoli
na posypánícukr
Na krém:
250 gmascarpone
250 mlsmetany ke šlehání
dle chuti (cca 60g)cukru
Na provlhčení korpusu:
50 mlsilné kávy
1-2 PLmandlového likéru (např. Amaretto)
Na ozdobu:
holandské kakao
kávová zrnka v čokoládě

Postup přípravy

  1. Dáme si rozehřát troubu na 180°C. Mléko zahříváme v kastrůlku s vanilkovým extraktem do bodu varu. Když se mléko vaří, odstavíme z plotýnky a necháme rozpustit máslo.
  2. Vajíčka šleháme s cukrem do světle žluté pěny. Dejte tomu čas a opravdu šlehejte klidně 5 minut.Mouku smícháme s PDP a solí. Sypkou směs na třikrát postupně zašleháme do vaječné pěny. Další třetinu mouky přisypáváme až ve chvíli, kdy jsme tu předešlou dokonale zamíchali do těsta.
  3. Nakonec přilijeme vychladlé mléko s extraktem a máslem. Těsto naplníme do formiček na muffiny, které jsme vyložili cukrářskými košíčky. Plníme těstem do dvou třetin a každý povrch pocukrujeme cca 1/2 lžičky cukru.
  4. Pečeme na 180°C cca 20 minut. Hotové těsto na cupcakes necháme vychladnout, připravíme si kávu a krém. Uvaříme si 50ml silné kávy, smícháme s Amarettem a nechám společně s budoucími cupcakes chladnout.Mascarpone vyšleháme s cukrem, smetanu do tuha a ručně spolu spojíme.
  5. Do vychladlých cupcakes uděláme párátkem několik vpichů (ne až na dno, aby káva neprotekla) a každý povrch rovnoměrně polijeme cca 1-2 lžičkami kávy s Amarettem.
  6. Zdobíme vychladlým krémem, lehce posypeme kakaem a korunujeme kávovým zrnkem v čokoládě (pokud máme).

Můj blog: Dobroty Dulinka