Nejlepší recept na domácí italskou pizzu z trouby

Nejlepší recept na domácí italskou pizzu z trouby
FOTO OD VÁS
Vyzkoušel/a si recept?
Nahraj fotku a pochlub se
PŘIDAT FOTKU

Tak toto je opravdu nejlepší pizza jakou jsem jedla. Musím říci, že i ty dva dny přípravy opravdu stojí za vyzkoušení. Já jsem nevěřila, že ještě někdy upeču doma pizzu, kterou si zamiluju. Těsto bylo opravdu neuvěřitelné - na okrajích krásné nafouknuté a uprostřed zcela tenké. Pravá pizza jako z Itálie. Autor: Karambola

FOTO OD VÁS
Vyzkoušel/a si recept?
Nahraj fotku a pochlub se
PŘIDAT FOTKU
Čas vaření:

SUROVINY

Startér:

300 mlvoda
300 ghladká mouka
6 gsušené droždí
5 gmed

Dále:

700 ghladká mouka
30 gsůl
10 golivový olej

POSTUP PŘÍPRAVY

TISKULOŽIT
  1. Startér si připravíme následovně - vše spolu důkladně vařečkou vymícháme. Dostaneme tekutější těsto, které necháme hodinu při pokojové teplotě stát. Po hodině těsto v nádobě zakryjeme (nejlépe nádoba s víkem, které nepropouští vzduch) a odložíme do chladničky. V chladničce startér kyne 16-24 hodin.
  2. Po vykynutí startéru přidáme vodu, sůl a promícháme, přidáme mouku a rukama vypracujeme hladké těsto. Mně to trvalo ručně cca 15 minut. Těsto by se mělo pěkně oddělovat od pracovní desky, nemělo by se lepit. Před koncem hnětení přidáme olej, rozetřeme ho po povrchu a těsto přendáme takovým způsobem, že ho uchopíme uprostřed oběma rukama a "ťukneme" o pracovní desku a přeložíme směrem dopředu. Nejlepší je prohlédnout si videonávod, kterým jsme se inspirovali. Takto "ťukneme" těsto o pracovní desku, dokud nedostaneme krásně lesklou a hladkou kuličku, kterou přendáme do misky. Misku jsme jemně potřeli olivovým olejem. Zakryjeme víkem (takovým, aby nepropouštěl vzduch) a těsto odložíme do lednice na dalších 16-24 hodin.
  3. Po vykynutí těsto z misky vybereme - stačí mísu překlopit a těsto z mísy vypadne díky oleji, kterým jsme potřeli mísu. Těsto nemačkáme, abychom z něj nevyhnali vzduch. Jemně z těsta odebíráme části a vytvarujeme kuličky cca o velikosti 250 g a uložíme je do nádoby kynout. Kynutí záleží na teplotě v místnosti. Pokud je teplo stačí hodina, pokud je tepla méně bude to trvat i dvě hodiny.
  4. Následně po vykynutí jednotlivých kuliček začneme tvarovat pizzu. Pizzu tvarujeme rukama tak, že začínáme prsty tlačit od středu po okraje. Okraje necháme trochu výše. Rukama pěkně ještě protáhneme, aby bylo těsto uprostřed tenké, potřeme rajčatovým základem, poklademe suroviny podle chuti a dáme péct.
  5. Já jsem pekla na kameni, ale klidně můžete i na plechu. Pečeme na co nejvyšším stupni v předem vyhřáté troubě. Já jsem pekla na 250 stupňů, funkce ventilátor cca 7 minut.
  6. Videonávod, podle kterého jsme postupovali najdete ZDE.
PODĚLTE SE O RECEPT S OSTATNÍMI
INSPIRACE NA KAŽDÝ DEN
KOMENTÁŘE K RECEPTU
9.8.2021, NejLucka (administrátor) odpovědět00

Takhle ji peče originál ital, odborník na pizza těsto.

Toto dát Italovi, tak Vám to mrskne na hlavu

Odpovídáte na komentář uživatele zrušit