Pomalu pečená {naložená} krkovička s citrusovo-pepřovou solí

Vynikající měkké masíčko, které pomalu pečete. Nejdříve si ho den předem naložíte a na další den pečete. Vynikající pochoutka nejen pro chlapy, ale i pro nás ženy. Pokud máte rádi takto pečenou krkovičku, zkuste se inspirovat mým receptem a připravte si ji s citrusovo pepřovou solí. K tomu už jen kousek čerstvého křupavého domácího chleba. Autor: Dulinka

Přidal:, 1.4.2017
Kategorie: Oběd
Recept Pomalu pečená {naložená} krkovička s citrusovo-pepřovou solí

Suroviny

1.5 kgkrkovice
200 mlvody
větvičkarozmarýnu
2 ksbobkové listy
1 PLdijonské hořčice
dle chutisůl
Nálev:
7 gsoli
30 gcukru
500 mlvody
2 ksbobkové listy
větvičkarozmarýnu
4 stroužkyčesneku
8 gpepře
Citrusovo-pepřová sůl:
10 gsoli
10 gpepře
1 lžičkanastrouhané pomerančové a citronové kůry
1 PLoleje

Postup přípravy

  1. 1. den:
    Jako první si připravíme nálev a pracujeme tedy s ingrediencemi na nálev. Do vody přidáme cukr a sůl. Přivedeme k varu. Vaříme a mícháme dokud se cukr a sůl zcela nerozpustí. Odstavíme z ohně a přidáme zbývající ingredience.  Nálev nám musí zcela vychladnout. Abychom si horkou vodou maso nepředvařili. Zatím, co nám chladne nálev, tak připravíme maso.Tip: Skvělé tvarohové palačinky bez mouky
  2. Maso několikrát propíchneme kovovou jehlou. Stačí takové to udělátko na špízy nebo si poraďte i jinak. Důkladně vmasírujeme sůl a stáhneme kuchyňským provázkem do úhledného válečku. Maso vložíme do pekáčku a přilijeme vychladlým lákem. Uložíme do lednice na 24 hodin, když si poleží nějakou tu hoďku déle, tak mu to neuškodí.
  3. 2. den:
    Vyndejte krkovici z nálevu a důkladně ji ze všech stran osušte. Troubu předehřejte na 180 °C. Smícháme si sůl, pepř a citrusové kůry. Směs rozdělíme na 2 poloviny a do jedné přidáme olej.Tip: Jahodový džem bez chemie
  4. Směsí s olejem důkladně pomazlíme celou krkovičku. Do pekáče nalijeme 200ml vody, položíme krkovici a přidáme rozmarýn a bobkový list.
  5. Pečení: Krkovici pečeme na 180°C 45 minut. Teplotu snížíme na 160 °C, pekáč přiklopíme a necháme krkovičku saunovat 3 - 4 hodiny. Nakonec pekáč odklopíme, dijonskou hořčici smícháme se zbytkem ochucené soli a potřeme opět celou krkovičku. Krkovičku pečeme ještě 20 - 30 minut na 200 - 220°C, aby chytla pěknou barvu.Tip: I bez masa dokázaly naše babičky nakrmit rodinu. Sbírka 14 receptů, které mají hodnotu zlata.
  6. Tak co vy? Pochutnali jste si? My velmi. Tato příprava krkovičky je vhodná i na mnohem větší množství a skvěle se hodí pro případnou oslavu s rodinou či kamarády. Krkovička se může podávat, jak teplá, tak i za studena.