Popelčin oříšek

Minulého roku byla premiéra a letos se to určitě zopakuji. Oříšky jsem dosud nedělala, vždy mi někdo donesl plnou krabičku. Je to asi nejpracnější koláček, jaký znám, ale ta chuť opravdu stojí za tu práci. Trpělivost růže přináší a tentokrát to platí asi na 100%. Plním klasickým karamelovým krémem z másla a salka, máčím ještě i v čokoládě a zdobím barevným kokosem. Do středu jsem dávala ještě perličku, některé jsem udělala na styl mušle. Autor: Petra H.

Přidal:, 18.10.2017
Kategorie: Vánoce, Vánoční cukroví, Koláče, cukroví
Popelčin oříšek

Suroviny

Suroviny:
300 ghladké mouky
180 gcukr moučka
240 gtuku
120 gmletých ořechů
1 ksžloutek
1/2 lžičkymleté skořice
1/2 lžičkytlučeného hřebíčku
Krém:
250 gmásla
1 plechovkakaramelového Salka
Poleva:
150 gčokoláda na vaření
75 gOmegy

Postup přípravy

  1. Ze všech surovin vypracujeme těsto, které necháme do druhého dne odležet.
  2. Potom plníme do formiček na ořechy a upečeme.
  3. Pečeme na 160 st. cca 7 minut.
  4. Vychladlé slepujeme karamelovým krémem (vyšleháme máslo a po lžících zašleháme karamelové Salko), špičku oříšku necháme trošku pootevřenou a posypeme zeleným kokosem.
  5. Necháme ztuhnout v lednici a potom spodní část oříšku namáčíme do čokoládové polevy (čoko a tuk rozpustíme ve vodní lázni).