Sicilský jablečný dort

Pekla jsem z dvojité dávky na plech o velikosti 24x35cm, protože u nás musím vše péct ve velkých dávkách. Do klasické dortové formy postačí i táto dávka, ale pro nás by to nestačilo, to bychom v neděli už neměli nic k odpolední kávičce :-D. Musím říct, že je vynikající, krásně mokrý, jak se u nás doma říká, žádná dusivá buchta. Použila jsem vlašské ořechy a mandle. A místo fíků, jsem použila rozinky, protože fíky jsem nesehnala. Ale i tak je to velká mňamka. Autor: Petra

Přidal:, 31.8.2015
Kategorie: Dorty, Sladké dorty, Buchty, Dezerty
Čas přípravy:
Čas vaření:
Recept Sicilský jablečný dort

Suroviny

Budeme potřebovat:
75 ghladká mouka
1 lžičkaprášek do pečiva
50 mlmléko
60 gmáslo
500 gjablka
1 ksvejce
1 ksžloutek
1 lžičkavanilkový cukr
125 gkr. cukr
25 gvlašské ořechy
25 gpiniové oříšky nebo mandle
60 gsušené fíky nebo rozinky
1 kscitron
Vrch:
25 gpiniové oříšky
1/2 lžičkyskořice
25 ghnědý cukr

Postup přípravy

  1. Jablka oloupeme a nakráma na plátky. Polijeme je citronovou šťávou, aby nezhnědly. Na jemném struhadle nastrouháme citronovou kůru a na drobno nakrájíme sušené fíky, přidáme je k jablkům a důkladně promícháme.Tip: Jahodový džem bez chemie
  2. Cukr, vajíčko a žloutek vyšleháme mixérem do pěny, přidáme měkké máslo a přilijeme mléko. Mouku smícháme s práškem do pečiva a vanilkovým cukrem. Vařečkou přimícháme do vyšlehané pěny, přidáme jablka, fíky nebo rozinky a ořechy - ořechy jsme namočili do vody den předem. Namočené ořechy jsou mnohem sladší a snadněji stravitelné (piniové oříšky jsou finančně náročnější, ale klidně je můžete vyměnit za nesolené arašídy, mandle nebo jiné ořechy).
  3. Těsto navrstvíme do vymazané formy a posypeme ho piniovými oříšky a směsí cukru a skořice.Tip: Hrnkový chléb téměř bez práce
  4. Pečeme v předem vyhřáté troubě při teplotě 180 stupňů cca 50 minut.