NejRecept.cz Sváteční pečení Vánoce Vánoční štedrák z kynutého těsta
Vánoční štedrák z kynutého těsta
Recept Vánoční štedrák z kynutého těsta
Foto: Simona

Tento koláč nesmí u nás chybět na štědrovečerním stole. Kombinace všech nádivek je dokonalá. Já nejdříve sním tu spodní makovou a potom sním zbytek. Je z kynutého těsta, někdo dělává i s obyčejným listovým, ale takto mi to chutná mnohem více. Mám pocit, že s tím listovým to je taková rychlovka pro návštěvu, pokud se vám na Vánoce minulo vše suché pečivo. U nás to ještě nebylo, aby se snědlo všechno, ale tak možná tato situace nastane. Inspirujte se a věřte, že pokud jednou vyzkoušíte, tak už na žádné Vánoce nezapomenete na tento koláč. Autor: Simona

NejLucka NejLucka    ·   7.10.2017

Vánoční štedrák z kynutého těsta

Tento koláč nesmí u nás chybět na štědrovečerním stole. Kombinace všech nádivek je dokonalá. Já nejdříve sním tu spodní makovou a potom sním zbytek. Je z kynutého těsta, někdo dělává i s obyčejným listovým, ale takto mi to chutná mnohem více. Mám pocit, že s tím listovým to je taková rychlovka pro návštěvu, pokud se vám na Vánoce minulo vše suché pečivo. U nás to ještě nebylo, aby se snědlo všechno, ale tak možná tato situace nastane. Inspirujte se a věřte, že pokud jednou vyzkoušíte, tak už na žádné Vánoce nezapomenete na tento koláč. Autor: Simona

Sdílet na Facebooku
Suroviny
600 g
hrubé mouky
300 ml
vlažného mléka
210 g
změklého másla
270 g
moučkového cukru
30 g
čerstvého droždí
3 ks
žloutků
trochu
citrónové kůry
štipka
soli
200 g
mletého máku
400 ml
horkého mléka
1 ks
vanilkového cukru
200 g
švestkových povidel
250 g
jemného tvarohu
50 g
rozinek
180 g
mletých ořechů
30 g
strouhanky
Postup receptu
Vytisknout
  1. Z droždí, 1 lžičky cukru a 300 ml vlažného mléka si uděláme kvásek. Do mísy si dáme mouku, asi 120 změklého másla, 100 g moučkového cukru, 3 žloutky, trochu citronové kůry a špetku soli. Přidáme kvásek a zamícháme těsto, které necháme alespoň hodinu vykynout. Zatímco těsto kyne, připravíme si nádivky.
  2. Makovou nádivku si uděláme z mletého máku, 200 horkého mléka, 120 g moučkového cukru, 10 g másla, 1/2 balíčku vanilkového cukru a trochu citronové kůry.
  3. Povidlovou nádivku si uděláme ze švestkových povidel a přidáme trochu citronové kůry.
  4. Ořechovou nádivku si uděláme z mletých ořechů, 200 ml horkého mléka, 30 g strouhanky, 50 g moučkového cukru, 1/2 vanilky a přidáme i citronovou kůru.
  5. Tvarohovou náplň si uděláme z jemného tvarohu, trochy moučkového cukru, 80 g másla, 50 g rozinek a 1 vanilky.
  6. Vykynuté těsto rozdělíme na 4 bochánky. Z 3 bochníků si postupně vyválíme pláty, 4. bochník necháme na mřížku. Na vymazaný a vymúčený plech položíme první plát těsta a natřeme něj makovou nádivku. Položíme druhý plát těsta, natřeme ořechovou nádivku. Dáme i třetí plát a na něj natřeme tvarohovou náplň. Z posledního 4. bochníku si uděláme válečky a uděláme na koláči mřížku. Do čtverečků mezi mřížkou vkládáme malou lžičkou menší hromádky povidel. Mřížku potřeme bílkem a dáme péct na 180 stupňů asi 3/4 hodinu ...

Děkujeme za povolení ke sdílení receptu od 
skvělé pekařky - Simonaszolnoki

Sdílet na Facebooku
Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář